Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ψηφίστηκε επί της αρχής ο νέος Κώδικας των Δικηγόρων

«O νέος δικηγορικός κώδικας αποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης και δεν είναι επιβολή της τρόικα», ξεκαθάρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, τοποθετούμενος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στην οποία ψηφίστηκε επί της αρχής του (με την θετική γνώμη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ) ο νέος Κώδικας των Δικηγόρων. Κατά τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΧΑ και το ΚΚΕ.

Απαντώντας εξάλλου στις παρατηρήσεις των εκπροσώπων των τριών μεγαλύτερων δικηγορικών συλλόγων της χώρας αλλά και άλλων φορέων, που κλήθηκαν προς ακρόαση στην Επιτροπή και ικανοποιώντας σχετικό τους αίτημα, ο κ. Αθανασίου προανήγγειλε την κατάθεση προσθήκης την Πέμπτη, κατά τη διαδικασία της δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου, με την οποία θεσπίζεται ελάχιστη αμοιβή για τους δικηγόρους του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με πάγια αντιμισθία.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Βαλεργάκης ζήτησε οι δικηγόροι του ιδιωτικού τομέα να έχουν μίνιμουμ μισθού αναλόγου με τους μισθούς που λαμβάνουν οι συνάδελφοί τους του δημόσιου τομέα.

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι με τον Νέο Κώδικα δεν αλλάζει τίποτα σε ότι αφορά τα πάγια ποσά επί των γραμματίων προείσπραξης των δικηγόρων που διατίθενται υπέρ των ασφαλιστικών τους ταμείων και των συλλόγων τους. Ωστόσο επισήμανε ότι αν υπάρξει θέμα με την αναπροσαρμογή θα αντιμετωπιστεί με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν και από την αναλογιστική μελέτη που θα γίνει.

Σχετικώς με την διάταξη που απαγορεύει σε βουλευτές – δικηγόρους να αναλαμβάνουν ποινικές υποθέσεις για ναρκωτικά είπε πως αυτό γίνεται για να μην φθείρεται η εικόνα των βουλευτών – δικηγόρων.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος υποστήριξε ότι ο υπουργός Οικονομικών χρησιμοποιεί ως άλλοθι την τρόικα για να προωθήσει προαποφασισμένες διατάξεις. Ακόμη ο κ. Αδαμόπουλος ανέφερε ότι με τις διατάξεις που προωθούνται στην πραγματικότητα το επάγγελμα «κλείνει δεν ανοίγει».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...