Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΣτΕ: Μη νόμιμο το Προεδρικό διάταγμα για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών – Θα κριθούν όπως οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι


Με το χαρακτηρισμό «μη νόμιμο» επέστρεψε το Συμβούλιο Επικρατείας στο υπουργείο Παιδείας το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Κατά συνέπεια θα κριθούν και εκείνοι με τους κανόνες που ισχύουν για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.

Η μη νομιμότητα του επίμαχου σχεδίου διατάγματος έγκειται στο ότι έπρεπε να είχε εκδοθεί έως τη 10η Μαρτίου 2013, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Η μη κατάθεσή του στο ΣτΕ και η μη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έως την επίμαχη ημερομηνία έχει ως συνέπεια η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών να γίνει, πλέον, με τις διατάξεις που προβλέπονται για όλους τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου και των άλλων φορέων σύμφωνα με το άρθρο 4 Ν. 4024/2011.

Σε αυτό υπάγονται μεταξύ άλλων οι μόνιμοι και δόκιμοι πολιτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, των ΟΤΑ (πρώτου και δεύτερου βαθμού), οι υπάλληλοι της γραμματείας των δικαστηρίων και εισαγγελιών, οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου και οι μόνιμοι αγροτικοί ιατροί και οι υπάλληλοι της Βουλής.

Ειδικότερα, με τον νόμο 4072/2012 προβλέφθηκε ότι με Προεδρικό Διάταγμα καθορίζονται τα όργανα, η διαδικασία και τα κριτήρια της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό έπρεπε να εκδοθεί μέσα σε τέσσερις μήνες από τη δημοσίευση του νόμου 4072/2012 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μετά την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας αυτής εφαρμόζονται -όπως αναφέρεται στον νόμο- και για τους εκπαιδευτικούς της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι διατάξεις του Ν. 4024/2011 που ισχύουν για τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους. Στη συνέχεια, με το άρθρο 32 του Ν. 4115/2013 παρατάθηκε για επτά μήνες η προθεσμία αυτή, προκειμένου να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθόριζε τα όργανα, τη διαδικασία, καθώς και τα κριτήρια της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και ορίστηκε ότι η παράταση αρχίζει από την 11η Αυγούστου 2012 και λήγει στις 10 Μαρτίου 2013.

Το επίμαχο σχέδιο ΠΔ κατατέθηκε αρχικά στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο στις 29.3.2013, αλλά τον περασμένο Ιούνιο, λόγω της παραίτησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος το συνυπέγραφε, διαβιβάστηκε στις 16.7.2013 στο ΣτΕ έγγραφο του υπουργείου Παιδείας που διαβεβαίωνε ότι το περιεχόμενο του εν λόγω διατάγματος έγινε αποδεκτό (υπεγράφη) από τον νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ομως οι σύμβουλοι Επικρατείας, στη γνωμοδότησή τους υπογραμμίζουν ότι, ήδη, κατά τον χρόνο της αρχικής αποστολής (29.3.2013) του υπό επεξεργασία σχεδίου στο ΣτΕ είχε παρέλθει η αποκλειστική προθεσμία που ορίστηκε με τους νόμους. Ετσι δεν προχώρησαν στην αξιολόγηση του περιεχομένου του επίμαχου διατάγματος, καθώς το έκριναν στο σύνολό του μη νόμιμο.

Υπενθυμίζεται, ότι σκοπός της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών είναι, σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος, η βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου τους, προς όφελος των μαθητών και της κοινωνίας, ενώ η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών συμβάλλει: α) στη διαπίστωση της ποιότητας, των λειτουργιών και των αποτελεσμάτων του εκπαιδευτικού τους έργου, β) στη διάχυση των καλών πρακτικών στα σχολεία όλης της χώρας, ως βασικού συντελεστή υποστήριξης των εκπαιδευτικών στις διαδικασίες της επιμόρφωσης και της ανατροφοδότησης του έργου τους και γ) στην παροχή κινήτρων για τη διαρκή επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξη και εξέλιξη των στελεχών και των εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο και της διά βίου μάθησης. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα διενεργείται επί συγκεκριμένων κριτηρίων, που σχετίζονται με τη φύση του εκπαιδευτικού έργου και την υπαλληλική ιδιότητα.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι με το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τρίτη στη Βουλή, δόθηκε παράταση για την εκ νέου κατάθεση του Προεδρικού Διαταγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ασχοληθεί μόνο με την τυπική λήξη της προθεσμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...