Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Αυτός είναι ο νέος Κώδικας Δικηγόρων

Κατατέθηκε χθες από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, προς επεξεργασία στη Βουλή ο νέος Κώδικας Δικηγόρων, διατάξεις του οποίου έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας.


Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη φορά από το 1954, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή ο Κώδικας περί Δικηγόρων, που επέρχονται σημαντικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της λειτουργίας του δικηγορικού επαγγέλματος.

Μεταξύ των νέων ρυθμίσεων του υπό αναθεώρηση Κώδικα Δικηγόρων είναι η δυνατότητα ίδρυσης δικηγορικών εταιρειών ανά την επικράτεια και στο εξωτερικό, η δυνατότητα διαφήμισης των δικηγορικών γραφείων, ενώ αλλάζει ο τρόπος παρακράτησης των ασφαλιστικών εισφορών των δικηγόρων.

Ως προς τις αμοιβές, προβλέπεται ότι θα καθορίζονται ελεύθερα μεταξύ δικηγόρου και πελάτη και μόνο εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία, προβλέπονται κατώτατα όρια αμοιβών.

Επιπλέον, για τους έμμισθους δικηγόρους προβλέπεται ότι στον ιδιωτικό τομέα η αμοιβή τους καθορίζεται, έπειτα από συμφωνία με τον εργοδότη, ενώ στο δημόσιο τομέα με απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

Επιπλέον, με τις διατάξεις του νέου Κώδικα προβλέπεται η καθιέρωση πανελλαδικών εξετάσεων για την εγγραφή των ασκούμενων δικηγόρων στους δικηγορικούς συλλόγους, καταργούνται τα παραταξιακά ψηφοδέλτια για την εκλογή των διοικήσεων των συλλόγων, προβλέπεται πενταετής θητεία των διοικητικών συμβουλίων, ενώ ο προεδρεύων δεν θα επιτρέπεται να επανεκλεγεί για τρίτη φορά.

Επίσης, διευρύνεται αισθητά ο κύκλος των υπηρεσιών όπου οι απόφοιτοι των νομικών σχολών μπορούν να ασκήσουν δικηγορία.

Τέλος, αλλάζει ο τρόπος συγκρότησης των πειθαρχικών συμβουλίων, τα οποία θα αποτελούνται από δικηγόρους με τουλάχιστον 15ετή προϋπηρεσία, οι οποίοι θα επιλέγονται με κλήρωση.

Με το βλέμμα στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και στην επιτάχυνση των διαδικασιών, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία, με την οποία παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η ποινική δίωξη για αδικήματα ήσσονος κοινωνικής απαξίας που έχουν τελεσθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου 2013.

Με την ίδια τροπολογία, προτείνεται η κατάργηση του άρθρου Ρουπακιώτη (που είχε προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση του νομικού κόσμου), σύμφωνα με το οποίο δεν συνιστά δωροδοκία ή απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης.


Πηγή: δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...