Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Αποχή αποφάσισαν οι δικηγόροι για τις 17 και 18 Σεπτεμβρίου

«... Δεν μπορούμε να μην επιμείνουμε στην ανάγκη να επανακατοχυρωθεί το δικαίωμα των εμμίσθων συναδέλφων σε ελάχιστη αμοιβή»


Σε αποχή από την άσκηση των καθηκόντων τους κατέρχονται οι δικηγόροι όλης της χώρας στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εκφράζει την αντίθεσή της σε διατάξεις του σχεδίου του νέου Κώδικα Δικηγόρων και παράλληλα ζητεί την άρση της «πρόσφατης απομείωση του θεσμού της προσωρινής δικαστικής προστασίας, με απεξάρτηση της έκδοσης και της ισχύος της προσωρινής διαταγής από το χρόνο συζήτησης της σχετικής αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και, επί διαφορών για άκυρη απόλυση εργαζομένου».

Για το νέο Κώδικα Δικηγόρων η Συντονιστική Επιτροπή αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της: «... Δεν μπορούμε να μην επιμείνουμε στην ανάγκη να επανακατοχυρωθεί το δικαίωμα των εμμίσθων συναδέλφων σε ελάχιστη αμοιβή και να διαφυλαχθεί ο τρόπος ποσοστιαίου υπολογισμού των κρατήσεων μέσω των γραμματίων προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής. Σε καμία σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία δεν νοείται παροχή υπηρεσιών που προσιδιάζουν σε σχέση εξαρτημένης εργασίας χωρίς να κατοχυρώνεται δικαίωμα του εργαζομένου σε αμοιβή. Τέτοιου είδους «μέτρα» που λαμβάνονται από την πολιτική εξουσία με επίκληση επιταγών της «τρόικας» αλλά στην πραγματικότητα προς όφελος των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών και άλλων επιχειρήσεων που ασκούν μαζικά ένδικα βοηθήματα στα δικαστήρια της χώρας ...».

Ακόμη, σύμφωνα με την Συντονιστική Επιτροπή, στο σχέδιο του Κώδικα Δικηγόρων «είχαν ενταχθεί, μετά από πρόταση του δικηγορικού κόσμου της χώρας, τρεις εναλλακτικές διατυπώσεις για το δικαίωμα των εμμίσθων δικηγόρων σε ελάχιστη αμοιβή, οι οποίες όμως απαλείφθηκαν – προφανώς κατόπιν παρεμβάσεων των ως άνω οικονομικών συμφερόντων που καθοδηγούν τις επιλογές της Κυβέρνησης».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στην απονομή της Δικαιοσύνης, η Συντονιστική Επιτροπή τονίζει την ανάγκη «να αρθεί η πρόσφατη απομείωση του θεσμού της προσωρινής δικαστικής προστασίας, με απεξάρτηση της έκδοσης και της ισχύος της προσωρινής διαταγής από το χρόνο συζήτησης της σχετικής αίτησης ασφαλιστικών μέτρων» ενώ επισημαίνει πως η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης σε πολλές περιπτώσεις ισοδυναμεί πλέον με αρνησιδικία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...