Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Τροπολογία για την αποσυμφόρηση των ποινικών δικαστηρίων


Τροπολογία για την αποσυμφόρηση των ποινικών δικαστηρίων απο τον μεγάλο αριθμό δικογραφιών που αφορούν... αδικήματα με μικρή κοινωνική απαξία κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου στην Βουλή. Πέραν αυτού, με την τροπολογία καταργείται η διάταξη που είχε φέρει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης και η οποία είχε προκαλέσει την δυσφορία αρκετών βουλευτών, σύμφωνα με την οποία «δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς ένδειξη ευγνωμοσύνης».

Πιο αναλυτικά, η τροπολογία που εντάσσεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα νέα Λύκεια προβλέπει μεταξύ άλλων πως «παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των ακόλουθων αξιόποινων πράξεων που έχουν τελεστεί μέχρι 31.8.2013: α)των πταισμάτων β)των πλημμελημάτων κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές…» σημειώνεται όμως ότι οι αστικές αξιώσεις που απορρέουν από τις παραπάνω υποθέσεις δεν θίγονται.

Επιπροσθέτως παραγράφονται και δεν εκτελούνται – υπο όρους – «ποινές στερητικές της ελευθερίας μέχρι 6 μήνες που έχουν εκδοθεί με αποφάσεις μέχρι την δημοσίευση του παρόντος νόμου…».

Τέλος, προβλέπεται χορηγία ύψους 50 ευρώ το μήνα στους επιμελητές δικαστηρίων που ασχολούνται αποκλειστικά με την επίδοση δικογραφιών ως έξοδα κίνησης.


Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...