Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Απεβίωσε ο Γ. Ασημακόπουλος, πρώην βουλευτής και γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης

Απεβίωσε σήμερα το πρωί, σε ηλικία 77 ετών, ο Γεώργιος Σπ. Ασημακόπουλος, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Ο αποθανών είχε διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης επί κυβερνήσεων Α. Παπανδρέου (1981-1989). Είχε εκλεγεί βουλευτής επικρατείας τον Ιούνιο του 1989.

Ο Γ. Ασημακόπουλος γεννήθηκε στο χωριό Καστέλλι των Καλαβρύτων του Νομού Αχαΐας από γονείς αγρότες. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνα και το 1964 έγινε δικηγόρος. Στα φοιτητικά του χρόνια ανέπτυξε σοβαρή συνδικαλιστική δράση, ανήκει στη γενιά του 114 και πήρε ενεργό μέρος στους δύο ανένδοτους αγώνες του Γεωργίου Παπανδρέου υπέρ της Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας συνελήφθη για την αντίθεση του προς το καθεστώς και φυλακίσθηκε.

Διετέλεσε μέλος του Προεδρείου της Ένωσης Δημοκρατικών Δικηγόρων Ελλάδος από την κατάρρευση της Χούντας μέχρι τέλους του 1976, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας από του έτους 1976 μέχρι τον Μάρτη του 1981.

Με την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ εντάχθηκε από τους πρώτους κάτω από τη σημαία του και στη συνέχεια διετέλεσε μέλος του Κλαδικού Γραφείου Επιστημόνων, μέλος του κέντρου Μελέτης και Διαφώτισης, Γραμματέας της Επιτροπής Σύνταξης και Διάδοσης του προγράμματος του Κινήματος καθώς και Αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Νομικής Κάλυψης αυτού.

Από τον Νοέμβρη του 1981 μέχρι τέλη Μαΐου 1989 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στις εκλογές του Ιούνη 1989 εκλέχθηκε Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Υπήρξε διακεκριμένος ποινικολόγος και άσκησε το λειτούργημα αυτό μέχρι και λίγους μήνες πριν από το θάνατο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...