Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Οι δικηγόροι απειλούν με κινητοποιήσεις λόγω του νέου Κώδικα

Δικηγόροι σε παλαιότερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή. Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για να καθορίσει τη στάση της για τον νέο κώδικα

Δεκατρείς ημέρες πριν από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, οι δικηγόροι ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό τις σοβαρές ενστάσεις τους για τον νέο Κώδικα Δικηγόρων που κατατέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή. 


Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για να καθορίσει τη στάση της, ενώ ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος προσανατολίζεται - σύμφωνα με πληροφορίες - να ζητήσει την πραγματοποίηση διήμερης αποχής στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου.

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις που αποτελούν για τους δικηγόρους «αγκάθι», αλλά ταυτόχρονα είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας, είναι η κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρων στα συμβόλαια, ο προσδιορισμός ελάχιστης αμοιβής για τους έμμισθους συναδέλφους τους στον ιδιωτικό τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το ισχύον καθεστώς η παράσταση των δικηγόρων σε όλα τα συμβόλαια είναι υποχρεωτική μόνο για τον αγοραστή και όχι για τον πωλητή και μόνο εφόσον το τίμημα του συμβολαίου είναι μεγαλύτερο από 80.000 ευρώ. Ωστόσο, σε λίγους μήνες, και συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου 2014, η παράσταση των δικηγόρων δεν θα είναι πλέον αναγκαία σε κανένα συμβόλαιο και για κανένα από τα δύο αντισυμβαλλόμενα μέρη.

Η δική τους παρουσία, όπως λένε οι δικηγόροι, κατά την υπογραφή των συμβολαίων αποτελεί δικλίδα ασφαλείας για την αποφυγή φοροδιαφυγής. Και αυτό γιατί, όπως χαρακτηριστικά λένε, η απουσία Κτηματολογίου θα καταστήσει επιβεβλημένη την παρουσία δικηγόρου κατά την υπογραφή των συμβολαίων, αλλά επειδή δεν θα υπάρχει η υποχρέωση της παράστασής τους, ελλοχεύει ο κίνδυνος οι αμοιβές στους παριστάμενους δικηγόρους να μην αποτυπώνονται στα χαρτιά, αλλά να δίνονται χέρι με χέρι.

Κόκκινο πανί, όμως, αποτελεί για τους δικηγόρους και η κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής για όσους συναδέλφους τους παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και εν γένει επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Οι ενστάσεις τους ως προς αυτό το σημείο έχουν να κάνουν με την ενδεχόμενη υπαλληλοποίηση - όπως λένε - των δικηγόρων, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι με πολύ χαμηλές αμοιβές να ασκούν τα καθήκοντά τους.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας θα τεθεί στο τραπέζι και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των κρατήσεων επί των γραμματίων προείσπραξης, τα οποία είναι υποχρεωμένοι να κόβουν οι δικηγόροι ως αμοιβή για την παράστασή τους ενώπιον των δικαστηρίων και ανακριτών.

Με βάση τα νέα δεδομένα, οι κρατήσεις τους που θα αποδίδονται στους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους και στα ασφαλιστικά ταμεία αντικαθίστανται με ένα πάγιο ποσό και δεν θα υπολογίζονται πλέον με βάση την ονομαστική αξία των γραμματίων. Από την πλευρά τους οι δικηγόροι εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να γίνει το πρώτο βήμα για την κατάργηση των γραμματίων προείσπραξης.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής, εκτός από τον νέο Κώδικα Δικηγόρων θα συζητηθεί και το πάγιο εδώ και χρόνια πρόβλημα στην καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης.

Τα τρία «αγκάθια» για τους δικηγόρους
1Η κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων στα συµβόλαια{NUM}
2 Ελάχιστη αμοιβή των έμμισθων δικηγόρων στα συμβόλαια
3 Αλλαγή στον τρόπο προείσπραξης των γραμματίων για την παράσταση στα ακροατήρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...