Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Την ενοχή όλων των κατηγορουμένων, πλην δυο, στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, πρότεινε η εισαγγελέας

Φωτογραφία αρχείου του Ακη Τσοχατζόπουλου με την Γκούντρουν, την ενοχή της οποίας για το σκάνδαλο με τις χρυσές μίζες ζήτησε την Τετάρτη η εισαγγελέας.

Την ενοχή και της πρώην συζύγου του Ακη Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν Μόλντεναουερ ζήτησε την Πέμπτη η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλήνη. 


Μέχρι τώρα η εισαγγελική λειτουργός έχει ζητήσει απαλλαγή για δύο κατηγορούμενους: Τον κύπριο δικηγόρο Σπύρο Χατζηνικολάου και τον ιδιοκτήτη εταιρείας αλουμινίων Παντελή Ζαχαριάδη, οι οποίοι για μικρό διάστημα ήταν εκπρόσωποι - για διαφορετικούς λόγους ο καθένας - της εταιρείας Torcaso. 

Αναλυτικά η εισαγγελέας στις αγορεύσεις της για τους συγκατηγορούμενους του πρώην υπουργού έχει πει:

Για Ταλίτα Μαρία Τσεκούρα: «Οψιμοι, κατασκευασμένοι οι υπερασπιστικοί της ισχυρισμοί. Από τις εξηγήσεις που έδωσε πολλές ήταν αντιφατικές και καθόλου πειστικές .Οι υπερασπιστικοί της ισχυρισμοί υποτιμούν τον κοινό νου. Δεν μένει καμία αμφιβολία ότι γνώριζε τον πραγματικό ιδιοκτήτη που ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Σκοπός της να προσπορίσει παράνομο περιουσιακό όφελος στον πρώην υπουργό και την ίδια».

Για τον Νικόλαο Γεωργουλάκη: «Δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτός ο ισχυρισμός του ότι τα έκανε όλα για να εξυπηρετήσει την κουμπάρα του Φρόσω Λαμπροπούλου και ότι παραπλανήθηκε από τη δικηγόρο Μαρία Ταλίτα Τσεκούρα. Κατά την κοινή λογική ήξερε ότι ήταν αχυράνθρωπος του πρώην υπουργού. Εξάλλου μετά το 2004 που είχε ξεκινήσει η αρνητική δημοσιότητα για τον πρώην υπουργό με τα TORM-1,όποιος διαχειριζόταν εταιρεία ήξερε για τη διακίνηση μαύρου χρήματος».

Για τον Παντελή Ζαχαριάδη: «Υπάρχουν αμφιβολίες για το αν γνώριζε πως η εταιρεία που για λίγο εκπροσωπούσε ήταν συμφερόντων Τσοχατζόπουλου».

Για την Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου Μόλντεναουερ: «Το 2002 έλαβε 500.000 δολάρια εφάπαξ για να συναινέσει στο διαζύγιο».

Ακης Τσοχατζόπουλος : «Ελαβε;»

Πρόεδρος : «Μην διακόπτετε...»

Και η εισαγγελέας συνέχισε για την πρώην σύζυγο του Ακη: «Το γεγονός αυτό περιγράφεται αναλυτικά από τον Ζήγρα. Η Γκούντρουν και η οικογένειά της γνώριζαν ότι ήταν αποδέκτες παράνομων ποσών . Την ίδια εποχή η κατηγορούμενη τελούσε εν γνώση της αγοράς ακινήτου επί της οδού Κεφαλληνίας από την κόρη της Αρετή Τσοχατζοπούλου. Ο ισχυρισμός της ότι δεν γνώριζε δεν είναι πειστικός».

Για τον Σπύρο Χατζηνικολάου: «Υπάρχουν αμφιβολίες ότι έχει άμεσο δόλο και ως εκ τούτου απαλλαγή».

Για τον Νικόλαο Καρατζά: «Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του ότι δεν γνώριζε πως ο πραγματικός ιδιοκτήτης ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Γνώριζε και σε ποιον πουλούσε και από ποιον ξαναγόραζε τις μετοχές. Γνώριζε ότι παρανομούσε γιατί δεν ήταν δυνατόν την εποχή που ελέγχεται ο πρώην υπουργός να διαθέτει τόσο μεγάλα ποσά για αγορές. Ενήργησε εν γνώσει του με σκοπό να αποκρύψει την παράνομη προέλευση των χρημάτων».

Για τον Κωνσταντίνο Αντωνιάδη και τον Ορατό Μελά: «Διαχειρίζονταν μεγάλα ποσά για λογαριασμό Τσοχατζόπουλου κατ' εντολή Ζήγρα. Παρέδιδαν σε μετρητά στην Ελλάδα στον Ζήγρα με μεγάλο ποσοστό κέρδους. Οι κατηγορούμενοι συμμετείχαν στη συγκάλυψη της παράνομης περιουσίας .Τα ασυνήθιστα μεγάλα ποσά για λογαριασμό του πρώην υπουργού είχαν σκοπό να προσπορίσουν στους ίδιους κέρδος,αλλά και στον πρώην υπουργό».

Νωρίτερα, η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλήνη είχε χαρακτηρίσει τον πρώην γραμματέα Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, Γιάννη Σμπώκο, «βοσκό των χρημάτων του Ακη».


Την ενοχή όλων των κατηγορουμένων πλην δυο ζήτησε η εισαγγελέας

Με πολιτικές αναφορές στο πολιτικό σύστημα στηλιτεύοντας την παράνομη συμπεριφορά του Ακη Τσοχάτζοπουλου σε βάρος του οποίου, όπως είπε οι αποδείξεις είναι συντριπτικές, «πήρε τόσες μίζες που και ο ίδιος έχασε τον λογαριασμό» η εισαγγελέας μίλησε για μίζες που διακινήθηκαν με βαλίτσες, τσάντες, σε τροφοδότες λογαριασμούς, από εταιρεία σε εταιρεία από άτομο σε άτομο.

Ο Τσοχατζόπουλος , πρόσθεσε η εισαγγελέας, «ισχυρίστηκε μέχρι το τέλος ότι είναι σκευωρία πολιτικό- δικαστικών κέντρων. Ο Σαρτρ έλεγε ότι άνθρωπος είναι οι επιλογές του. Και αυτό αποδεικνύεται στην περίπτωση Τσοχατζόπουλου.

«Δικαίωμα του να μην ακούσει την παράκληση συγκατηγορουμένων του να ζητήσει συγγνώμη. Δικαίωμα του. Ανεξάρτητα από το ότι οι αποδείξεις βοούν και ούτε ένας άνθρωπος από τον πολιτικό κόσμο δεν ήρθε αυτόκλητα να τον υπερασπίσει, η στάση του υπήρξε προκλητική», είπε η κυρία Αδειλήνη και επισήμανε ότι τα μέλη του δικαστηρίου «ανήκουμε στη γενιά της μεταπολίτευσης που είδε με αγάπη πολιτικούς και πολιτική. Μια γενιά που δεν θέλει να πιστέψει ακόμα ότι κάναμε λάθος».

Και πρόσθεσε πως υπήρξε συγκεκριμένο διάστημα που η παρουσία του Ακη Τσοχατζόπουλου ήταν σημείο αναφοράς. Παρολίγον να γίνει Πρωθυπουργός, είπε. Αλλά διέγνωσε «αλαζονεία και περιφρόνηση των θεσμών από τον πρώην υπουργό». Και πρόσθεσε «είναι εντυπωσιακό το αίτημα για κλήτευση από την αρχή του ΚΥΣΕΑ . Οι χρηματοροές μιζών όμως αποδείχθηκαν μόνο προς τον ίδιο και κανέναν άλλον. «Σε ο,τι αφορά τις σκέψεις ότι ο Τσοχατζόπουλος υπήρξε εξιλαστήριο θύμα παρατήρησε η εισαγγελέας ότι «δεν τα παίρνουν όλοι. Υπάρχουν και έντιμοι πολιτικοί. Αν κάποιοι παρανόμησαν και διέφυγαν από την Δικαιοσύνη αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι παραπέμπονται είναι αποτέλεσμα σκευωρίας. Ισότητα στην παρανομία δεν υπάρχε»ο.

Και στο δια ταύτα πρότεινε ενοχή κατά το κατηγορητήριο για Ακη Τσοχατζόπουλο, Αστέριο Οικονομίδη, Φρόσω Λαμπροπούλου, Νίκο Ζήγρα, Γιώργο Σαχπατζίδη, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Βίκυ Σταμάτη, Γιάννη Σμπώκο, Μαρία Ταλιτα Τσεκούρα, Οράτιο Μελά, Κωνσταντίνο Αντωνιάδη και Γιώργο Κωνσταντάτο.

Πρότεινε ενοχή χωρίς την επιβαρυντική περίσταση του κατ επάγγελμα ξεπλύματος για τους: Νίκο Γεωργουλάκη, Παναγιώτη Σταμάτη, Γκουντούν Τσοχατζοπούλου, Φώτη Αρβανίτη, Νίκο Καρατζα , ενώ αθώωση για τους Παντελή Ζαχαριάδη και Σπύρο Χατζηνικολάου.

Η δίκη συνεχίζεται με την αγόρευση του δεύτερου εισαγγελέα Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η δίκη δεν είναι πολιτική. «Η δίκη είναι καθαρά ποινική». Και απευθυνόμενος προς τον πρώην υπουργό είπε «βρίσκεστε εδώ γιατί έχετε διαπράξει έγκλημα ατιμωτικό σε βάρος του ελληνικού λαού». Και πρόσθεσε πως «υπερκετιμώντας την πολιτική και οικονομική του δύναμη συμπεριφέρθηκε με αλαζονικό και υβριστικό τρόπο απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία και τους νόμους της πατρίδας που είχε δώσει όρκο να τηρεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...