Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η μη χορήγηση σύνταξης στα υιοθετημένα παιδιά

φωτο αρχείου
Τα υιοθετημένα παιδιά δικαιούνται σύνταξη μετά το θάνατο του πατέρα, ακόμη κι αν δεν έχει συμπληρωθεί ένας έτος από την υιοθεσία, όπως αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με την υπ' αριθμ. 3649/2010 απόφασή του το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση εκπροσώπου του ΙΚΑ που ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με την οποία είχε εγκριθεί η χορήγηση σύνταξης σε υιοθετημένη κόρη λόγω θανάτου του θετού πατέρα της (ασφαλισμένου στο ΙΚΑ) πριν συμπληρωθεί ένα έτος από την υιοθεσία.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το άρθρο 28 του Α.Ν. 1846/1951 που θέτει ως προϋπόθεση για τη χορήγηση σύνταξης σε θετό τέκνο συνταξιούχου του ΙΚΑ η υιοθεσία να έχει τελεσθεί ένα τουλάχιστον έτος πριν τον θάνατο του ασφαλισμένου θετού γονέα.

Σύμφωνα με το ΣτΕ το άρθρο αντιβαίνει στα άρθρα 4 και 21 του Συντάγματος, καθώς και στη διεθνή σύμβαση περί υιοθεσίας ανηλίκων.

Το ΣτΕ, τονίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα εικονικότητας της υιοθεσίας, καθώς η νομοθεσία προβλέπει πλέον την διεξαγωγή κοινωνικής έρευνας πριν την τέλεση της υιοθεσίας, ενώ τα δικαστήρια απαγγέλλουν την υιοθεσία αφού συνεκτιμήσουν τα πορίσματα της έρευνας, καθώς και την προσωπικότητα, την υγεία και την εν γένει κατάσταση του υιοθετούντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...