Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Απέχουν από το συσσίτιο οι κρατούμενοι στις φυλακές Σταυρακίου

Απέχουν από το συσσίτιο εδώ και πέντε ημέρες περίπου οι τρόφιμοι των φυλακών Σταυρακίου Ιωαννίνων, σε μια πρώτη κίνηση αντίδρασης για τις άθλιες συνθήκες, στις οποίες είναι αναγκασμένοι να ζουν.

Οι κρατούμενοι, ως γνωστόν, στο σωφρονιστικό κατάστημα της Ηπείρου είναι υπεράριθμοι και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσουν απεργία πείνας.

Οι αντιδράσεις αυτές έχουν γενικευτεί και στις υπόλοιπες φυλακές της χώρας, με τους κρατούμενους να ετοιμάζουν κινητοποιήσεις διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες κράτησης.

Μάλιστα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδηςζήτησε από τους υπεύθυνους Εισαγγελείς των φυλακών να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ...
Από την πλευρά τους, οι κρατούμενοι στα Γιάννινα, έχουν μπει σε καλά οργανωμένο τηλεφωνικό δίκτυο με άλλους στην υπόλοιπη Ελλάδα και έχουν δημιουργηθεί συντονιστικές ομάδες σε κάθε φυλακή.Όπως σημείωσε δεσμοφύλακας των φυλακών Σταυρακίου, «το κλίμα ανάμεσα στους κρατούμενους είναι βαρύ. Το βασικότερο πρόβλημα είναι ο υπερπληθυσμός τους. Κοιμούνται ακόμη και εκεί που κάνουμε τις σκοπιές μας»!

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Οι κρατούμενοι, εκτός από το πολύ σημαντικό πρόβλημα του συνωστισμού, ζητούν λύσεις και στην περίθαλψη, στο καθεστώς χορήγησης των πενθήμερων αδειών, στη μείωση των ποινών και στην εφαρμογή του εναλλακτικού θεσμού έκτισης των ποινών.Πάντως, σοκ προκαλούν τα στοιχεία για τον αριθμό των κρατούμενων σε όλες τις φυλακές της χώρας.

Οι κρατούμενοι λένε, πως οι φυλακές συνολικά έχουν δυναμικότητα 9.700 θέσεων, ωστόσο αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 12.600, από τους οποίους 7.300 είναι αλλοδαποί, 5.100 Έλληνες και 180 αλλοδαποί που είναι προς απέλαση.Επίσης, να σημειωθεί, πως κάθε μήνα μπαίνουν στις φυλακές 200 νέοι κρατούμενοι, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των τροφίμων να αυξάνεται επικίνδυνα. Όπως τονίζουν πηγές, βασική αιτία της αύξησης του αριθμού των φυλακισμένων είναι οι συλλήψεις μικροεγκληματιών που έχουν κάνει άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. σε όλη τη χώρα.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
Αναρτήθηκε από epirusgate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...