Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Δίκες με... μέτρο συνιστά στο Δημόσιο η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Φρένο στη...δικομανία του Δημοσίου προτείνει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, προκειμένου να μειωθεί ο φόρτος των διοικητικών δικαστηρίων. Στην 26σελιδη έκθεσή της για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αποσκοπεί στην επιτάχυνση της διοικητικής δίκης, η ΕΕΔΑ σημειώνει ότι εισάγει «τολμηρές δικονομικές τομές», εκφράζει όμως επιφυλάξεις για ορισμένες από τις προβλέψεις του νομοθετήματος.

Η ΕΕΔΑ χαιρετίζει το σχέδιο νόμου ως ένα σημαντικό βήμα "για την αντιμετώπιση ενός διαρκώς οξυνόμενου προβλήματος, που όχι σπάνια καταλήγει σε αρνησιδικία". Υπογραμμίζει, ωστόσο, πως "και οι επιτυχέστερες δικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν, όσο η λειτουργία και η νοοτροπία της διοίκησης δεν αλλάζει".

Όπως επισημαίνει, μπορεί να επιτευχθεί αξιόλογη μείωση του φόρτου των δικαστηρίων μόνο αν το Δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας περιορίσουν δραστικά των αριθμό των δικών στις οποίες εμπλέκονται.

"Κύρια αίτια της συσσώρευσης των υποθέσεων και της υπερβολικής διάρκειας των διοικητικών δικών είναι η κακοδιοίκηση, σε συνδυασμό με τη δαιδαλώδη πολυνομία, και η αλόγιστη άσκηση ένδικων μέσων από το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ", αναφέρει η ΕΕΔΑ.

Διαβάστε την αναλυτική     έκθεση της ΕΕΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...