Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΣτΕ: Συνταγματικό το Π.Δ. του 2007 για την προστασία της Πάρνηθας

Συνταγματικό έκρινε το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα του 2007 με το οποίο καθορίζονται οι ζώνες προστασίας του ορεινού όγκου της Πάρνηθας.

Με τις υπ' αριθμόν 3497,3501 και 3506/2010 απέρριψε τις αιτήσεις της Νομαρχίας Νοτιοανατολικής Αττικής, της Κοινότητας και κατοίκων των Αφιδνών που ζητούσαν την ακύρωση του Π.Δ..

Οι κάτοικοι ισχυρίστηκαν ότι το Προεδρικό Διάταγμα παραβιάζει το άρθρο 17 του Συντάγματος και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επειδή δεν προβλέπει την πλήρη αποζημίωσή τους.

Ωστόσο, το ΣτΕ απέρριψε τον ισχυρισμό τους, επισημαίνοντας ότι οι πολεοδομικοί και άλλοι περιορισμοί που προβλέπονται για την προστασία της Πάρνηθας, είναι συνταγματικά ανεκτοί, ακόμη και εάν επηρεάζουν δυσμενώς την δυνατότητα δόμησης, δεδομένου ότι θεσπίζονται με αντικειμενικά κριτήρια και υπαγορεύονται από τον δημοσίου συμφέροντος σκοπό της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι δικαστικές αποφάσεις αναφέρουν ότι οι επίμαχοι περιορισμοί βρίσκονται σε αρμονία και με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, στους στόχους του οποίου περιλαμβάνεται η ανάσχεση της οικιστικής ανάπτυξης.

Έκρινε δε, ότι το Προεδρικό Διάταγμα είναι σύμφωνο με το άρθρο 24 του Συντάγματος, ενώ απέρριψαν τους ισχυρισμούς ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις που αφορούν στο πάρκο των κεραιών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, των κατασκηνώσεων της Τράπεζας Ελλάδος και της λατομικής περιοχής του Ξηρορέματος, καθώς όπως τονίζεται οι εν λόγω περιοχές έχουν χωροθετηθεί από το 1996.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...