Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Εξπρές δίκες απόλυσης

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Πιο κοντά στην έξοδο από το Δημόσιο βρίσκονται οι συμβασιούχοι, οι οποίοι διατηρούν μέχρι σήμερα τις θέσεις εργασίας τους με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις. Και αυτό διότι μπαίνει σε εφαρμογή αμέσως η αμφιλεγόμενη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης, που απαιτεί να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι υποθέσεις τους με την έκδοση οριστικών αποφάσεων.

Ηδη τα δικαστήρια προσδιορίζουν με ταχύτατους ρυθμούς την εκδίκαση αυτών των υποθέσεων, ώστε στο τέλος του χρόνου η κυβέρνηση να κάνει μια πλήρη χαρτογράφηση των συμβασιούχων και να γνωρίζει ποιοι παραμένουν εντός του Δημοσίου και ποιοι θα οδηγηθούν εκτός εργασίας. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των συμβασιούχων που εργάζονται στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές ξεπερνά τους 6.000, από τους οποίους οι 3.500 απασχολούνται σε δήμους της χώρας.

Αν και το τελευταίο διάστημα τα δικαστήρια έδιναν με το σταγονόμετρο προσωρινές διαταγές που επέτρεπαν σε συμβασιούχους να παραμένουν στις θέσεις τους και να παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο μέχρι να βγει οριστική απόφαση, με το νέο καθεστώς θεσπίζονται διαδικασίες εξπρές, ενώ μικραίνει το διάστημα που μπορεί ένας εργαζόμενος να βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της δικαστικής προστασίας.

Ετσι, οι διατάξεις που προωθήθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό Χαρ. Αθανασίου, εντάχθηκαν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και ψηφίστηκαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, επιτάσσουν όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις συμβασιούχων του ευρύτερου δημοσίου τομέα και των ΟΤΑ να έχουν εκδικαστεί τουλάχιστον μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2013, διότι σε αντίθεση περίπτωση παύει να ισχύει η δικαστική προστασία.

Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι δέχονται και δεύτερο πλήγμα όταν απολύονται παράνομα. Η φιλεργατική ρύθμιση -πέρασε επί υπουργίας Ρουπακιώτη- που επέτρεπε στο δικαστήριο να «παγώσει» την απομάκρυνση εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα, διατάσσοντας την προσωρινή απασχόλησή του (μέχρι να βγει οριστική απόφαση επί της αγωγής) σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη, είναι πλέον παρελθόν. Καταργήθηκε εντός λίγων μηνών μετά την ομόφωνη ψήφισή της από τη Βουλή.

Πάντως, οι αλλαγές που έγιναν ως προς τις προσωρινές διαταγές και τα ασφαλιστικά μέτρα έχουν δεχθεί έντονη κριτική και από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, με το επιχείρημα ότι πρωταρχικός στόχος των συγκεκριμένων «μεταρρυθμίσεων» δεν είναι η χρηστή απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά η ταχύτερη απομάκρυνση των συμβασιούχων. Σοβαρές ενστάσεις συνταγματικότητας έχουν διατυπώσει και συνταγματολόγοι.

Το βασικό σκεπτικό τους είναι ότι δεν είναι δυνατό επειδή υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης και δεν μπορεί να προσδιορίζεται έγκαιρα η συζήτηση της υπόθεσης στο αρμόδιο δικαστήριο, η κυβέρνηση να θεσπίζει χρονικά όρια ως προς την ισχύ των προσωρινών διαταγών και να εξαρτά από αυτά τη δικαστική προστασία των εργαζομένων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως επισημαίνουν, να επιρρίπτονται οι συνέπειες των αργών ρυθμών της Δικαιοσύνης εξ ολοκλήρου στον πολίτη που δεν φταίει σε τίποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...