Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Τα βιογραφικά της νέας ηγεσίας σε ΣτΕ και Άρειο Πάγο

Σωτήρης Ρίζος
Τα βιογραφικά του νέου πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρη Ρίζου, του νέου προέδρου του Αρείου Πάγου Μιχαήλ Θεοχαρίδη και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη.

Σωτήρης Ρίζος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1948. Το 1966 εισήλθε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ' όπου απεφοίτησε το έτος 1971. Τα έτη 1971-1973 εξεπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία. Εν συνεχεία, κατόπιν επιτυχίας σε διαγωνισμό, τον Μάρτιο του 1975 διορίσθηκε Εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τα έτη 1980 και 1981 πραγματοποίησε, με εκπαιδευτική άδεια, μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης (Γερμανία). Στο Πανεπιστήμιο αυτό καθώς και στο Ινστιτούτο Max - Planck για το Δημόσιο και το Διεθνές Δίκαιο, που εδρεύει στην ίδια πόλη, ασχολήθηκε κυρίως με το Συνταγματικό και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Μέχρι το έτος 1990 υπήρξε συνεργάτης του ως άνω Ινστιτούτου.

Το έτος 2001 διέμεινε, με τρίμηνη εκπαιδευτική άδεια, στο Βερολίνο, όπου παρακολούθησε τις εργασίες. του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου (Bundesverwaltungsgericht).

Το έτος 1981 προήχθη σε Πάρεδρο και το 1992 σε Σύμβουλο Επικρατείας. Ως Πάρεδρος υπηρέτησε στο Γ ́ Τμήμα του Δικαστηρίου, ως Σύμβουλος στο Ε ́ Τμήμα.

Τον Ιούλιο του 2005 προήχθη σε Αντιπρόεδρο, υπηρέτησε δε στο Α ́ και Γ ́ Tμήμα του Δικαστηρίου. Σήμερα - και από τριετίας - υπηρετεί ως πρόεδρος του Δ ́ Τμήματος.

Εκτός από την πράξη του δικαίου ασχολείται συστηματικά και με την θεωρία του Δημοσίου Δικαίου. Έχει δημοσιεύσει μελέτες στο πεδίο του Συνταγματικού Δικαίου και του Δικαίου του Περιβάλλοντος και της Πολεοδομίας

Μιχαήλ Θεοχαρίδης

Γεννήθηκε στις Αγραπιδιές του Δήμου Αμυνταίου του νομού Φλώρινας το έτος 1947. Είναι έγγαμος, με δύο τέκνα. Μετά τις γυμνασιακές σπουδές του, φοίτησε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε το έτος 1971. Την 1.8.1973 διορίσθηκε Ειρηνοδίκης και τοποθετήθηκε στο Ειρηνοδικείο Σαππών Νομού Ροδόπης, όπου υπηρέτησε μέχρι το έτος 1974.

Στις 23.7.1974, έπειτα από επιτυχή συμμετοχή του στο διενεργηθέντα σχετικό διαγωνισμό εμμίσθων παρέδρων, στον οποίο κατετάγη τρίτος, διορίσθηκε πάρεδρος στο Πρωτοδικείο Έβρου. Υπηρέτησε διαδοχικά, ως πάρεδρος στο Πρωτοδικείο Έβρου (1974-1976), ως Πρωτοδίκης στα Πρωτοδικεία Ροδόπης, Καβάλας, Θεσσαλονίκης (έτη 1976-1980, 1980-1988 και 1988-1990, αντίστοιχα), ως Πρόεδρος Πρωτοδικών στα Πρωτοδικεία Βέροιας και Θεσσαλονίκης (έτη 1990-1992 και 1992-1993, αντίστοιχα), ως Εφέτης στο Εφετείο Θεσσαλονίκης (έτη 1993-2004) και ως Πρόεδρος Εφετών στα Εφετεία Λαμίας και Λάρισας (έτη 2004-2005 και 2005-2006, αντίστοιχα).

Στο βαθμό του αρεοπαγίτη προήχθη τον Ιούνιο του έτους 2006 και του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου στις 8.7.2010.

Συμμετείχε ενεργώς στο διδακτικό προσωπικό της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, όπου δίδαξε Εμπορικό Δίκαιο κατά τα έτη 1997-1999 και Αστικό Δίκαιο (Εμπράγματο- Κληρονομικό) κατά τα έτη 2004-2005 και 2009. Υπήρξε τακτικό μέλος της επιτροπής, που διενήργησε κατά το έτος 2010 τον εισαγωγικό διαγωνισμό στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών για την κατεύθυνση της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης.

Είναι επιστημονικός συνεργάτης του νομικού περιοδικού «Επιθεώρηση Πολιτικής Δικονομίας». Τον Ιανουάριο του έτους 2012 τοποθετήθηκε, μετά από ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι το Μάιο του 2013. Κατά το διάστημα της θητείας του στην Εθνική Σχολή διοργάνωσε 16 σεμινάρια επιμόρφωσης δικαστικών λειτουργών, στα οποία έλαβε ενεργό μέρος, εκπροσώπησε τη Σχολή σε συνέλευση των Σχολών Δικαστών Ευρωπαϊκών Χωρών στην Κοπεγχάγη και, στα πλαίσια διμερούς συνεργασίας της Σχολής με την Ακαδημία Δικαιοσύνης της Τουρκίας, ηγήθηκε αντιπροσωπείας δικαστών από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας κατά τις συναντήσεις της με αντιπροσωπεία της Τουρκικής Ακαδημίας Δικαιοσύνης, στην 'Αγκυρα και τη Θεσσαλονίκη.

Ως αρχαιότερος αντιπρόεδρος, άσκησε τα καθήκοντα του προέδρου του Αρείου Πάγου από την 1η Ιουλίου 2013 όταν αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης η τότε πρόεδρος του ΑΠ Ρένα Ασημακοπουλου, μέχρι και σήμερα.


Ευτέρπη Κουτζαμάνη

Γεννήθηκε το έτος 1949 και μεγάλωσε στον Πολίχνιτο Μυτιλήνης Λέσβου. Είναι έγγαμη χωρίς παιδιά και ήδη διατελεί σε χηρεία.

Έλαβε απολυτήριο του Λυκείου Πολιχνίτου Λέσβου κατά το έτος 1967. Το ίδιο έτος εισήχθη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία απεφοίτησε στις αρχές του έτους 1972. Μετά την αποφοίτηση εγγράφηκε ως ασκουμένη δικηγόρος στο Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης και έλαβε άδεια δικηγόρου Μυτιλήνης το έτος 1974. Κατά το έτος 1975 έλαβε επιτυχώς μέρος ως Δικηγόρος στο διαγωνισμό εμμίσθων παρέδρων και διορίσθηκε στις 7.10.1975 έμμισθη πάρεδρος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και είναι η πρώτη γυναίκα που εισήλθε στον Εισαγγελικό κλάδο.

Στη συνέχεια προήχθηκε: α) το έτος 1978 στο βαθμό του Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών και υπηρέτησε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Δράμας (επί ένα έτος περίπου), στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας (επί ένα και μισό χρόνο περίπου) και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου (επί τέσσερα έτη), β) το έτος 1985 στο βαθμό του Εισαγγελέα Πρωτοδικών και υπηρέτησε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σπάρτης (επί τέσσερα έτη) και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (επί έξι έτη). Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών της ανατέθηκαν, εκτός των άλλων, και άσκησε καθήκοντα Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, Γνωμοδοτήσεων στους ειδικούς ανακριτές, δικαστικής συνδρομής και αγορανομίας, γ) το έτος 1995 στο βαθμό του Αντεισαγγελέα Εφετών και υπηρέτησε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών σε όλα τα Τμήματα της Εισαγγελίας (Εκτέλεσης, Προσδιορισμού, Διοικητικό, Εκδόσεων, Ακροατήρια κ.λπ.), δ) το έτος 2003 στο βαθμό του Εισαγγελέα Εφετών και υπηρέτησε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, ε) το έτος 2006 στο βαθμό του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ήταν μέχρι και το έτος 2012 η πρώτη γυναίκα Αντεισαγγελέας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Το έτος 2010, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου και του υπουργού Δικαιοσύνης, ορίσθηκε Πρόεδρος της Πενταμελούς Επιτροπής για τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των προσώπων που αναφέρονται στο Ν. 3213/2003 και άσκησε καθήκοντα μέχρι και την κατάργηση της παραπάνω επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της Εισαγγελικής της σταδιοδρομίας χειρίστηκε σημαντικές υποθέσεις, όπως αυτή με το «ριφιφί» στην Τράπεζα Εργασίας και συμμετείχε ως τακτική Εισαγγελέας στη δίκη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» σε δεύτερο βαθμό, που διεξήχθη στις φυλακές Κορυδαλλού και διήρκησε επί ένα και μισό έτη.

Από τις αρχές του μηνός Ιουνίου 2013 ως αρχαιότερη Αντεισαγγελέας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ασκεί καθήκοντα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...