Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

ΜΙΧ. ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ (πρόεδρος του Αρείου Πάγου): «Κακουργήματα μέχρι και 10 χρόνια»

«Το κύριο βάρος θα δοθεί στη μεγάλη καθυστέρηση απονομής της ποινικής δικαιοσύνης που παρατηρείται κυρίως στα δικαστήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης», δηλώνει στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μιχ. Θεοχαρίδης, ο οποίος επεξεργάζεται σειρά νομοθετικών προτάσεων για την αντιμετώπιση του εκρηκτικού προβλήματος. «Εχουμε καινοτόμες ιδέες και ελπίζουμε οι εισηγήσεις μας να εισακουστούν. Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και επιβάλλονται συντονισμένες ενέργειες από όλους», προσθέτει.

Πράγματι, το ποινικό σύστημα παρουσιάζει εικόνα παράλυσης.

* Κακουργήματα εκδικάζονται ύστερα από 8 και 10 χρόνια, ενώ στο Εφετείο Αθηνών παραμένουν αδίκαστα 5.500 κακουργήματα, πολλά από τα οποία αφορούν διασπάθιση δημοσίου χρήματος και κινδυνεύουν με παραγραφή.

* Κάθε χρόνο στα Πρωτοδικεία της Αθήνας κατατίθενται 300.000 με 350.000 μηνύσεις.

* Στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας εκκρεμούσαν, στις 31 Μαρτίου 2013, 237.120 υποθέσεις, από τις οποίες οι 104.229 μόνο στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας.

* Σοβαρές υποθέσεις που αφορούν αλλοδαπούς κρατουμένους αναβάλλονται διότι οι διερμηνείς είναι απρόθυμοι, αφού δεν τους καταβάλλεται η νόμιμη αποζημίωση ή καταβάλλεται με μεγάλη καθυστέρηση.

* Κρατούμενοι κάνουν έφεση και μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους, έχουν εκτίσει την ποινή τους.

* Από το 1997 μέχρι σήμερα η Ελλάδα μετρά πάνω από 400 καταδίκες για υπερβολικές καθυστερήσεις, ενώ οι καταδικαστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου του Στρασβούργου συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Κορυφαίο παράδειγμα, η πρόσφατη καμπάνα που έπεσε εις βάρος της χώρας μας γιατί καθυστέρησε να εκδώσει απόφαση επί 27 ολόκληρα χρόνια. Ανάμεσα στις 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ελλάδα βρίσκεται στις πέντε πρώτες θέσεις όσον αφορά τους αργούς ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης.

* Με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που πρόσφατα μπήκε σε διαβούλευση, θεσπίζεται η υποχρέωση και των ελληνικών δικαστηρίων να αποζημιώνουν τους πολίτες που ενεπλάκησαν σε ατέρμονες δικαστικές διαδικασίες μέχρι να βρουν το δίκιο τους και σε πολιτικές και σε ποινικές υποθέσεις. Ο πονοκέφαλος για το υπουργείο Οικονομικών είναι μεγάλος αφού αναμένεται να υπάρξει κύμα προσφυγών για χρηματικές αποζημιώσεις τεράστιων κονδυλίων.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...