Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΣτΕ: Εισήγηση κατά της συνταγματικότητας της έκτακτης εισφοράς

Εισήγηση κατά της συνταγματικότητας της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε το 2009 αναμένεται να προτείνει ο σύμβουλος Επικρατείας Ι. Γράβαρης στο Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (αυξημένη επταμελής σύνθεση), την 1η Δεκεμβρίου 2010.
Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Εφετείο είχε κρίνει συνταγματική την έκτακτη εισφορά.
Σε περίπτωση που η εισήγηση του κ. Γράβαρη γίνει δεκτή από το Β' Τμήμα, η υπόθεση θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για οριστική κρίση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γράβαρης θα υποστηρίξει ότι η έκτακτη εισφορά είναι αντίθετη στο άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος που απαγορεύει την αναδρομική επιβολή φόρου ή άλλου οικονομικού βάρους.
Επιπλέον, θα επισημάνει ότι η έκτακτη εισφορά υπολογιζόμενη επί των εισοδημάτων που έχουν αποκτηθεί πριν από την 1.1.2008, δεν είναι νόμιμη ως αντικείμενη στο άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα σημειώσει, τέλος, ότι η έκτακτη εισφορά είναι αντίθετη στο άρθρο 4 του Συντάγματος, καθώς εξαιρεί από την έκτακτη εισφορά τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, χωρίς να προκύπτει από πουθενά για ποιο λόγο έγινε η διαφοροποίηση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...