Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Αλλάζουν όλα στο δικηγορικό επάγγελμα: Άδεια με Πανελλαδικές εξετάσεις, ελεύθερη η αμοιβή

Διαρθρωτικές αλλαγές στην παροχή νομικών υπηρεσιών και την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος προωθεί η κυβέρνηση, επικεντρώνοντας μάλιστα στην κατάργηση των προκαθορισμένων δικηγορικών αμοιβών και τη θεσμοθέτηση δικηγορικών εταιρειών.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης έθεσε ως προτεραιότητα την προώθηση του νέου Δικηγορικού Κώδικα που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο νομοτεχνικής επεξεργασίας και αναμένεται να καλέσει τους Δικηγορικούς Συλλόγους σε ουσιαστικό διάλογο για να πεισθούν και να στηρίξουν τις αλλαγές.

Πως θα καθορίζονται οι αμοιβές των δικηγόρων

Σύμφωνα με τον νέο Δικηγορικό Κώδικα οι δικηγορικές αμοιβές θα ορίζονται ελεύθερα με γραπτή συμφωνία μεταξύ δικηγόρου και πελάτη και θα αφορούν είτε στο σύνολο για τη διεξαγωγή μιας δίκης είτε για επιμέρους νομικές ενέργειες, δικαστικές ή εξώδικες.

Μόνον στην περίπτωση που δικηγόρος και πελάτης δεν συμφωνούν ή δεν υπάρχει γραπτή συμφωνία μεταξύ τους, θα υπάρχει ένα «μίνιμουμ» ποσό αμοιβής που θα καθορίζεται από το αντικείμενο της δίκης.

Ειδικότερα, για αγωγές έως 200.000 ευρώ η δικηγορική αμοιβή θα είναι 2%, πάνω από 200.000 και έως 750.000 η αμοιβή θα είναι 1,5%, για να φθάσει σταδιακά στο 0,05% για ποσά από 25 εκατ. ευρώ και πάνω.
Άδεια επαγγέλματος μετά από πανελλαδικές εξετάσεις

Πολλές είναι οι αλλαγές για το επάγγελμα τον δικηγόρων με τον νέο Δικηγορικό Κώδικα.

Οι βασικότερες εξ αυτών:

• Θα είναι ελεύθερη η ίδρυση δικηγορικών εταιρειών με παραρτήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό

• Οι εξετάσεις για τους νέους δικηγόρους θα είναι πανελλαδικές και θα γίνονται από επιτροπή καθηγητών νομικών από όλη την επικράτεια

• Η πρακτική άσκηση των νέων δικηγόρων, θα μπορεί να γίνεται σε μεγάλη κλίμακα στα δικαστήρια αλλά και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στο Δημόσιο

• Θα προβλέπεται οριστική διαγραφή για δικηγόρους που έχουν αμετάκλητη δίκη για κακούργημα

• Θα προβλέπονται βαριές πειθαρχικές ποινές για όσους εκδηλώνουν παραβατικότητα

• Καταργούνται τα παραταξιακά ψηφοδέλτια. Οι εκλογές στους Συλλόγους με έως 1.000 μέλη θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο

• Θα επιτρέπεται η διαφήμιση των δικηγορικών υπηρεσιών στο Διαδίκτυο και με προπληρωμένες καταχωρίσεις στα ΜΜΕ, οι οποίες όμως δεν θα περιλαμβάνουν συνεντεύξεις και δηλώσεις δικηγόρων για εκκρεμείς υποθέσεις



Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...