Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013

Αρνήθηκε να απολογηθεί ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Ζήτησε από το δικαστήριο χρόνο και επανέλαβε για άλλη μια φορά τη θέση του περί αναγκαιότητας κλήτευσης των μελών τού ΚΥΣΕΑ. Απολογείται ο Αστέριος Οικονομίδης.


Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε «απορριπτικό» απέναντί του το δικαστήριο και υποστήριξε ότι η Έδρα «αποφεύγει τα μεγάλα θέματα και ασχολείται με δευτερεύοντα».

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του βασικού κατηγορουμένου στη μεγάλη υπόθεση πολιτικής διαφθοράς και, όπως δήλωσε ο πρόεδρος, θα προχωρήσει στις απολογίες των άλλων κατηγορουμένων. Ήδη, ο αρχιτέκτονας Αστέριος Οικονομίδης, που ανέλαβε την ανακαίνιση του ακινήτου της Ακρόπολης, κλήθηκε να απολογηθεί.

Η διαδικασία έχει διακοπεί ύστερα από αίτημα της υπεράσπισης του πρώην υπουργού, προκειμένου να συνεννοηθεί με τον κ. Τσοχατζόπουλο.

Ολόκληρη η δήλωση του βασικού κατηγορουμένου στο δικαστήριο για την άρνησή του να απολογηθεί έχει ως εξής:

«Διαπίστωσα ότι το δικαστήριό σας είναι απέναντί μου απορριπτικό. Απορρίψατε τα πάντα. Όποια πρόταση, ό,τι συμβολή είχαμε εμείς και πιστεύαμε ότι ήταν αναγκαία δεν σας ενδιέφερε. Επισημάναμε ότι ενώ αποφεύγατε τα μεγάλα θέματα, είχατε ενδιαφέρον για τα μικρά, τα δεύτερα, τα οποία μας έτρωγαν χρόνο. Μου είναι αδιανόητο να φανταστώ ότι σε μία δίκαιη δίκη, ένα δικαστήριο θα αρνηθεί τελικά, ενώ πηγαίνει σε απολογίες, να ασχοληθεί με το θέμα της έλευσης του αρμόδιου θεσμικού οργάνου της πολιτείας, το οποίο έχει την ευθύνη να παίρνει τις αποφάσεις. Μας υποσχεθήκατε, φθάσαμε τελικά στις απολογίες και ΚΥΣΕΑ δεν υπάρχει. Και είμαι ανήσυχος ότι δεν θα υπάρξει, ενώ είναι νομικά, πολιτικά και ουσιαστικά αναγκαίο. Τα θέματα με τα οποία ασχολείστε δεν είναι η σύμβαση, αλλά η απόφαση.

Κύριε πρόεδρε, για όλα αυτά αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ότι εφόσον δεν υπάρχει ΚΥΣΕΑ, την ευθύνη πρέπει να την πάρω εγώ να σας εκθέσω συνολικά την υπόθεση. Η δίκη είναι εξόχως πολιτική. Δεν μπορείτε να βγάλετε απόφαση αγνοώντας την ουσία. Τώρα έχουμε μάθει πού βρίσκεται η υπόθεση. Ακόμη τα υποβρύχια δεν έχουν παραδοθεί. Πέντε χρόνια τώρα. Κανείς δεν κάνει τίποτα, κανείς δεν ενδιαφέρεται. Δεν μπορεί το δικαστήριό μας να το αγνοήσει. Άρα, κ. πρόεδρε, συνειδητοποιήσαμε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες υπάρχει έλλειψη ευλόγου χρόνου για προετοιμασία. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ετοιμάσω μία απολογία, γι αυτό έρχομαι σήμερα να σας ζητήσω να υπάρξει μία συμβιβαστική λύση, η οποία θα μας δίνει έναν εύλογο χρόνο. Μπορεί να είναι η 26η Αυγούστου, μπορεί να είναι ένας άλλος χρόνος για να γίνει».

Απολογείται ο Αστέριος Οικονομίδης

Στην απολογία του αρχιτέκτονα, ιδιοκτήτη της κατασκευαστικής εταιρίας ARCON, Αστέριου Οικονομίδη προχώρησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μετά την άρνηση του Άκη Τσοχατζόπουλου να απολογηθεί για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο κατηγορούμενος, χαρακτήρισε τον εξάδελφο του Άκη Τσοχατζοπουλου, Νίκο Ζήγρα ως «απότομο και σκληρό άνθρωπο».

Υποστήριξε ότι του ανέθεσε σειρά αρχιτεκτονικών έργων σε ακίνητα -που κατέληξαν στον Άκη Τσοχατζόπουλο- εμφανιζόμενος ως εκπρόσωπος αγγλικών funds «με Άραβες και Κύπριους επενδυτές».

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο κ. Οικονομίδης είχε αναλάβει εργασίες στο νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο γραφείο του κ. Τσοχατζόπουλου επί της οδού Κόμνα Τράκα, ενώ αγόρασε και ακίνητο στην οδό Δεινοκράτους, που τελικά κατέληξε στην κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου.

Ο κ. Οικονομίδης υποστήριξε πως ούτε συμμετείχε σε οργάνωση, ούτε είχε σχέση με «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», ενώ εμφανίστηκε μετανοημένος γιατί δεν κατονόμασε τον κ. Ζήγρα όταν ξεκίνησε ο έλεγχος για την υπόθεση του Α. Τσοχατζόπουλου.

«Θεωρώ» -είπε ο κατηγορούμενος- «ότι αυτό που δεν έκανα σωστά είναι ότι στην ανάκριση δεν αποκάλυψα το όνομα του Ζήγρα. Είμαι δικαιολογημένα στη φυλακή, γιατί έκανα το λάθος να μην αποκαλύψω από ποιον έπαιρνα χρήματα. Με ρώταγαν «ποιος;» και απαντούσα …κουκουρούκου».

Ο κατηγορούμενος επισήμανε πως όταν η υπόθεση ήταν υπό έρευνα από το ΣΔΟΕ, ο Νίκος Ζήγρας του έλεγε να μην τον κατονομάσει, γιατί το θέμα θα κλείσει και «θα ...καθαρίσει ο Άκης Τσοχατζόπουλος». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ο κ. Ζήγρας τον συμβούλευε συνέχεια «να μην μπλέξει» και του είχε πει χαρακτηριστικά:

«Είναι μια υπόθεση που έχουν πεθάνει δύο άνθρωποι στην Ρωσία. Εσύ έχεις παιδιά, μην μπλέκεις».

Ο αρχιτέκτονας ανέφερε ότι «βλακωδώς το έκανα. Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα».

Τόνισε, επίσης, ότι δεν μπορούσε να γνωρίζει πως πραγματικός εντολέας του κ. Ζήγρα ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ούτε πως υπήρχε «μαύρο χρήμα».

Όπως είπε, «αν γνώριζα την παράνομη προέλευση των χρημάτων, τότε δεν θα αναλάμβανα το έργο».

Με την έναρξη της απολογίας του ο αρχιτέκτονας επικαλέστηκε σειρά εγγράφων -μελέτες, τιμολόγια, επιστολές κ.α.- για να δείξει το σύννομο όλων των φάσεων και διαδικασιών των επίδικων έργων που ανέλαβε. Μάλιστα ανέφερε ότι για την ανάθεση της ανακαίνισης του σπιτιού της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το 2001, έδωσε προμήθεια στον κ. Ζήγρα -επειδή του έφερε τη δουλειά- ένα εκατομμύριο δραχμές, ενώ για το ακίνητο της Κόμνα Τράκα «του κάναμε ανακαίνιση στο σπίτι του αξίας 12 χιλιάδων ευρώ».

Ανέφερε, επίσης, μεταξύ άλλων ο κατηγορούμενος ότι η ανακαίνιση στην περιοχή της Ακρόπολης, που αντί για έξι μήνες κράτησε πέντε χρόνια, ουσιαστικά ήταν ζημιογόνα για την ARCON, πλην, όμως, «το έργο το θέλαμε γιατί είχαμε την ταμπέλα μας στο ακίνητο, στην είσοδο του Ηρωδείου».

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, σε συναντήσεις που είχε με τον τότε υπουργό οι συζητήσεις τους αφορούσαν θέματα για την κατάσταση των εταιριών του, για την επέκταση της ARCON στα Βαλκάνια κ.α. Είπε επίσης ότι σε πολλές από εκείνες τις συναντήσεις, παρών ήταν και ο κ. Ζήγρας.

Ο κ. Οικονομίδης υποστήριξε πως μόνο μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης κατάλαβε πως «ο Ζήγρας λειτουργούσε σαν φύλακας άγγελος του Τσοχατζόπουλου», ενώ αναφέρθηκε σε «ένα μοντέλο που λειτουργεί και φαίνεται πως όπου εμφανίζεται ο Ζήγρας, δεν εμφανίζεται ο Άκης».

Κατά τη διάρκεια της απολογίας τού αρχιτέκτονα, ο Νίκος Ζήγρας με χαμηλόφωνα σχόλια και χειρονομίες έδειχνε την ενόχλησή του για όσα υποστήριζε σε βάρος του ο συγκατηγορούμενός του.

Περνώντας, μάλιστα, ο εξάδελφος του Α. Τσοχατζόπουλου κάποια στιγμή, που ήθελε να βγει για λίγο εκτός αιθούσης, δίπλα από τους δημοσιογράφους είπε για τον αρχιτέκτονα: «Τι ψέματα λέει ο άνθρωπος».

Η διαδικασία συνεχίζεται με ερωτήσεις της έδρας και συνηγόρων προς τον κατηγορούμενο.

Πηγή: AMΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...