Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΣτΕ: Οριστική απόλυση και κάθειρξη 18 ετών σε ελεγκτή του ΙΚΑ που προκάλεσε ζημιά εκατομμυρίων

Επειτα από περίπου δέκα χρόνια, το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την οριστική απόλυση υπαλλήλου του ΙΚΑ, ο οποίος καταδικάστηκε αμετάκλητα σε κάθειρξη 18 ετών. Ο συγκεκριμένος ελεγκτής προκάλεσε στον ασφαλιστικό φορέα ζημιά εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία ωφελήθηκε ο ίδιος και τρίτα πρόσωπα.

Σε έλεγχο που είχε γίνει σε υποκατάστημα του ΙΚΑ σε νησί αποκαλύφθηκαν οι παράνομες ενέργειες του εν λόγω υπαλλήλου. Μεταξύ αυτών διαπιστώθηκε πως είχε χάσει μεγάλο αριθμό υπηρεσιακών βιβλίων και εγγράφων, χορηγούσε σε εργοδότες παράνομα ασφαλιστικές εισφορές και βεβαίωσε ψευδώς για επιχειρήσεις ότι δεν είχαν καμία οφειλή στο ΙΚΑ.

Αξίζει να αναφερθεί πως μόνο εξαιτίας των πλημμελών ελέγχων που έκανε σε διάφορες επιχειρήσεις, ο ασφαλιστικός φορές έχασε από εισφορές και πρόστιμα σχεδόν δύο εκατομμύρια ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, έπαιρνε δηλώσεις για εισφορές, χωρίς τη νομότυπη διαδικασία, ώστε αυτές να φέρονται ως εμπρόθεσμες. Κατά συνέπεια οι επιχειρήσεις γλίτωναν το πρόστιμο, που ξεπερνούσε σε σύνολο τα 460.000 ευρώ.

Το 2006 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον είχε καταδικάσει σε κάθειρξη 21 ετών για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ' εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση κατ' εξακολούθηση και απιστία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου. Τρία χρόνια αργότερα το Πενταμελές Εφετείο μείωσε την ποινή του στα 18 χρόνια απορρίπτοντας την κατηγορία των ψευδών βεβαιώσεων. Ο ελεγκτής είχε ζητήσει από το ΣτΕ την ακύρωση της οριστικής απόλυσης, αλλά κρίθηκε πως η πειθαρχική ποινή που του επιβλήθηκε είναι η προσήκουσα και απέρριψε την προσφυγή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...