Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

«Ο Σμπώκος θυσιάζεται σαν Ιφιγένεια»...

Mε μάρτυρες υπεράσπισης του Γιάννη Σμπώκου, πρώην γενικού γραμματέα εξοπλιστικών επί των ημερών του Άκη Τσοχατζόπουλου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεχίστηκε σήμερα η δίκη για τις χρυσές μίζες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. 

Ο απόστρατος διευθυντής του γραφείου του κυρίου Σμπώκου, Εμμανουήλ Μαμαλάκης καταθέτοντας απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπήρξε παράνομη συναλλαγή, ενώ έφερε για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο το θέμα του ΚΥΣΕΑ.

Αναλυτικά οι διάλογοι:
ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ (απόστρατος στρατιωτικός, διευθυντής γραφείου Γιάννη Σμπώκου στη γ.δ. Εξοπλισμών): Δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου καμία παράνομη συναλλαγή. Δεν ήταν δυνατόν να παρέμβει στις επιτροπές. Ηταν απρόσιτος σε εταιρίες. Οσα χρόνια υπηρέτησα εκεί δεν άκουσα ποτέ κάτι μεμπτό για τον κ. Σμπώκο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι απέξω άκουγαν όμως...
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ηταν πολύ υπηρεσιακός. Απαιτούσε την τήρηση της νομιμότητας και των διαδικασιών. Δεν δεχόταν παρεμβάσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επεσε στην αντίληψή σας κάποιο μυστικό ραντεβού; Κάποιος να περάσει από το γραφείο του που θα μπορούσαν να συζητήσουν τα θέματα των προμηθειών;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δεχόταν εκπροσώπους εταιριών μόνο όταν οι συζητήσεις με τις επιτροπές κατέληγαν σε αδιέξοδο. Πάντα παρουσία τρίτων. Ο κ. Σμπώκος θεωρούσε χάσιμο χρόνου τις συναντήσεις με εταιρίες που ήθελαν να παρουσιάσουν νέα συστήματα. Δούλευε από το πρωί ως το βράδυ. Αλλωστε δεν ερχόντουσαν σε εμάς οι εταιρίες όταν μάθαιναν ότι χρειαζόμαστε νέο εξοπλισμό. Μου είχε κάνει εντύπωση η επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη, στον οποίο ο κ. Σμπώκος του είπε: «Δώσε μήνυμα στην αμερικανική εταιρία για Πάτριοτ να έρθει σε συμφωνία με ελληνική εταιρία».
ΈΔΡΑ: Είχε επαφές ο πρέσβης με υπηρεσιακούς παράγοντες;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ο υπουργός τον παρέπεμψε...
ΑΔΕΙΛΙΝΗ (Εισαγγελέας Έδρας): Για πρόβλημα που προέκυπτε σε επιτροπές θα παρέπεμπε υπουργός σε γγ;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ναι.
ΑΔΕΙΛΙΝΗ: Την αποφασιστική, την τελευταία λέξη για προμήθεια ποιος την είχε;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Η επιτροπή. Όλα τα προγράμματα ήταν επείγοντα υπήρχαν πιέσεις. Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών εισηγείται τον τρόπο υλοποίησης προγράμματος. Ο γενικός διευθυντής συγκροτούσε επιτροπές.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Μ' αυτόν τον τρόπο δεν ελέγχει τις επιτροπές;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Όχι. Εγώ δεν είδα ποτέ γενικό διευθυντή να αλλάζει πρόσωπα. Αποκλειστικό λόγο στην επιλογή είχε το ΚΥΣΕΑ. Από την εμπειρία μου θεωρώ ότι το σύστημα δεν θα μπορούσε να παρεμβληθεί. Αν έγιναν άλλες συναλλαγές που δικάζετε εδώ, ήταν εκτός συστήματος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν έρθει το ΚΥΣΕΑ θα δώσει απάντηση ποιοι καρπώθηκαν τις μίζες;
ΠΑΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ (συνήγορος Ακη Τσοχατζόπουλου): Πρώτα πρέπει να εξεταστεί αν δόθηκαν μίζες.
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Φοβάμαι πως το ΚΥΣΕΑ δεν μπορεί να σας πει για μίζες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κι αν το γνωρίζει, θα έρθει να το καταθέσει; Να βάλει το κεφάλι του στη λαιμητόμο;
ΚΩΤΣΑΛΗΣ (συνήγορος Άκη Τσοχατζόπουλου): Εχει τεθεί θέμα μεθόδευσης. Τη σύνθετη αυτή απόφαση την πήρε ο κ. Τσοχατζόπουλος;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος παραπλάνησε όλη την ηγεσία. Το ΚΥΣΕΑ είναι ένα πολυμελές όργανο στο οποίο προεδρεύει ο Πρωθυπουργός. Εγώ το θεωρώ αδύνατο.
ΣΜΠΩΚΟΣ: Ηταν ο μοναδικός αμερικανός πρέσβης που συνάντησα. Ηρθε έντρομος. Αυτό δεν έχει να κάνει ότι παρενέβην. Δεν συνάντησα ποτέ μόνος μου κανένα. Οι συναντήσεις με εκπροσώπους ξένων εταιριών είχαν διαδικαστικό χαρακτήρα, ναί ή όχι κύριε μάρτυρα;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ:Ναι.
Ακολούθησε η κατάθεση του κ. Ι. Μαθιουδάκη, φίλου του κ. Σμπώκου, πολιτικού μηχανικού στο επάγγελμα ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι: «Εχω την εντύπωση ότι μία ομάδα ανθρώπων και ο κ. Σμπώκος θυσιάζονται σαν Ιφιγένεια».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Εισαγγελέας Έδρας):Εδώ δικάζουμε με συγκεκριμένα στοιχεία...
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Μερικές φορές τα πράγματα στην πολιτική κινούνται διαφορετικά για λόγους αντεκδίκησης.

crimenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...