Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Είδος υπό... εξαφάνιση οι παραστάσεις των δικηγόρων στα δικαστήρια

Σύμφωνα με τα στοιχεία η συντριπτική πλειονότητα των δικηγόρων  εμφανίζεται να έχει από μια  έως δέκα παραστάσεις ετησίως στα δικαστήρια - 1.225 δικηγόροι της Αθήνας σε σύνολο 21.601 δήλωσαν για το έτος 2012 μόλις 50 παραστάσεις

Φθίνουσα πορεία ακολουθεί η επαγγελματική δραστηριότητα των Αθηναίων δικηγόρων σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ). Σύμφωνα με αυτά, η συντριπτική πλειονότητα των δικηγόρων - ενός κλάδου που συνεχώς διογκώνεται - εμφανίζεται να έχει από 1 έως δέκα παραστάσεις ετησίως στα δικαστήρια, ενώ 1.225 δικηγόροι της Αθήνας σε σύνολο 21.601 δήλωσαν για το έτος 2012 μόλις 50 παραστάσεις. Την ίδια ώρα, 1.744 συμβόλαια υπεγράφησαν το 2013 από δικηγόρους Αθήνας, τη στιγμή που το 2012 ο αριθμός των συμβολαίων ανήλθε στα  22. 410 και το 2011 το 40.103. Ο συνολικός δε αριθμός των παραστάσεων Αθηναίων δικηγόρων στα δικαστήρια μειώθηκε από 464.800 το 2008 σε 433.895 το έτος 2012. 

Για  «το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια η δικηγορία» και το οποίο επιδεινώθηκε από «αποσπασματικές και καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα ενέργειες» μίλησε ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Ιωάννης Αδαμόπουλος, καλωσορίζοντας στα γραφεία του Συλλόγου το νέο υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο Αθανασίου. Ο πρόεδρος πρόεδρος του ΔΣΑ, αφού ευχήθηκε στον κ. Αθανασίου κάθε επιτυχία στο έργο του, έκανε λόγο για στοχοποίηση του δικηγορικού σώματος που – όπως είπε – «βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ίδια τη διαφύλαξη της θεσμικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης».

Ακόμη, ο κ. Αδαμόπουλος στην τοποθέτησή του κατήγγειλε ότι μεθοδεύεται η απαλλαγή μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για γνωμοδοτήσεις που εκδίδουν, ενώ τόνισε πως η τοποθέτηση του κ. Αθανασίου πρώην αρεοπαγίτη και πρώην πρόεδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στο υπουργείου Δικαιοσύνης, «γεννά προσδοκίες» ότι η νέα ηγεσία δεν θα μείνει αδρανής απέναντι στα πάγια αιτήματα δικηγόρων και δικαστών για τον εκσυχρονισμό της.  

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στη στήριξη και τη συνεργασία που παρείχαν στο παρελθόν οι δικαστές στους δικηγόρους και δεσμεύτηκε η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί και στο μέλλον. Ακόμη, αναφέρθηκε στο θέμα των προσωρινών διαταγών που επιτρέπουν την παραμονή των συμβασιούχων στις θέσεις τους, παρά τη λήξη των συμβάσεων εργασίας τους. Όπως είπε, η έκδοση προσωρινών διαταγών θα πρέπει να υπάρχει για την  προστασία των εργαζομένων, πλην όμως θα πρέπει να συντομευθούν οι χρόνοι ώστε να μην γίνεται κατάχρηση.

Τα στατιστικά στοιχεία

Από τα επίσημα στοιχεία του ΔΣΑ προκύπτει πως το 2002 ο αριθμός των συμβολαίων ανήλθε στα 67.222 για να μειωθεί δραματικά το 2012 και το τελευταίο πεντάμηνο του 2013. Αναλυτικά, είναι τα στοιχεία του παρακάτω πίνακα:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...