Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Καταγγελίες για παραγραφές οικονομικών εγκλημάτων λόγω αναβολής δικών

Ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας
Για «σημαντικές περιπτώσεις» οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος του δημοσίου οι οποίες έχουν παραγραφεί ή κινδυνεύουν να παραγραφούν λόγω των επανειλημμένων αναβολών δικών έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας Γ. Σούρλας, μετά από συνάντηση που είχε για το θέμα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Σούρλας ενημέρωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης για τις καταγγελίες και διαμαρτυρίες που καταφθάνουν από πολίτες στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ειδικότερα στην Γενική Γραμματεία καταφθάνουν καταγγελίες οι οποίες, μεταξύ των άλλων, αναφέρουν ότι:

1) Παραγράφηκε αδίκημα μετά από πολλές αναβολές, που έγινε το 2001 και που ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο δύο και πλέον εκατομμύρια ευρώ και οδηγήθηκε στα δικαστήρια ύστερα από 12 χρόνια, όπου μάλιστα δεν παρέστη ως πολιτικώς ενάγον το Ελληνικό Δημόσιο.

2) Παραγράφηκε αδίκημα μετά από πολλές αναβολές που ζημίωσε το ΙΚΑ, πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, παρέμεινε στο στάδιο της ανακρίσεως επί 3,5 χρόνια και οδηγήθηκε προς κρίση στα δικαστήρια μετά από 13 χρόνια και έγινε δεκτό ότι ήταν ήδη παραγεγραμμένο.

3) Παραγράφηκαν φορολογικά αδικήματα, που ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια λόγω συνεχών αναβολών.

4) Παραγράφηκε υπόθεση παραβιάσεως του νόμου περί ναρκωτικών, ύστερα από έντεκα αναβολές της δίκης και μάλιστα οι τέσσερις εξ΄ αυτών λόγω ασθένειας του συνηγόρου του κατηγορουμένου.

5) Στο Εφετείο Αθηνών τα αδίκαστα κακουργήματα, πολλά από τα οποία είναι και οικονομικά εγκλήματα, αγγίζουν τα 5.500 και για πολλά από αυτά υπάρχει κίνδυνος παραγραφής και

6) Κινδυνεύουν να παραγραφούν φορολογικά αδικήματα πολλών από τις offshore επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Κρανίδι και σε άλλες περιοχές.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Γ.Γ. Διαφάνειας, ο κ. Σούρλας έχει ζητήσει από τον περασμένο μήνα από τον εποπτεύοντα το οικονομικό έγκλημα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή να διερευνηθεί ποιες ήταν οι ποινικές υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων που παραγράφηκαν μετά από αναβολές την τελευταία πενταετία και ποια αδικήματα αφορούν, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες που διαμαρτύρονται, να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, να μη συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και να επικρατήσει η διαφάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...