Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Μέτρα για την υγεία των φυλακισμένων, υπό το φόβο εξέγερσης

Μέτρα για την προστασία της υγείας των κρατουμένων στις φυλακές εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης. Επανέλαβε ότι έχει στη διάθεση του ενδείξεις, ότι επίκεινται μαζικές κινητοποιήσεις στα σωφρονιστικά ιδρύματα της επικράτειας. Όπως ανέφερε, στις φυλακές Κέρκυρας, Γρεβενών, Πάτρας και Κορυδαλλού, μέρος των κρατουμένων απέχουν από το συσσίτιο.
Ο υπουργός υποστήριξε ότι οι κινητοποιήσεις υποκινούνται από εκείνους που δεν θέλουν να αλλάξει η κατάσταση στις φυλακές. Δήλωσε ότι κάποιοι δημιουργούν συνθήκες κρίσης, ώστε  να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της ποινικής δικαιοσύνης που έχει κατατεθεί στη Βουλή.
Υπό τη σκιά αυτών των εκτιμήσεων, ο Χάρης Καστανίδης ανακοίνωσε τη συνεργασία του υπουργείου με Πανεπιστημιακούς φορείς και διεθνώς αναγνωρισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις, για την παροχή ψυχιατρικών και ιατρικών Υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε:
• Συνεργασία με  με τη Β’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αττικόν, που προβλέπει την παρακολούθηση κρατουμένων δύο φορές την εβδομάδα, τη θεραπεία και  ψυχιατρική αξιολόγηση από ειδικευμένο προσωπικό των 310 κρατούμενων που νοσηλεύονται στο Ψυχιατρικό Κατάστημα Κορυδαλλού. υπεγράφη στις 8 Νοεμβρίου και έχει ήδη πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσκεψη.
• Συνεργασία με την Γ’ Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ, με στόχο την προσφορά ψυχιατρικών υπηρεσιών, σε δεκαπενθήμερη βάση, στο Κατάστημα Κράτησης Διαβατών.
• Επαφές με τη διεύθυνση της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ώστε η κλινική να προσφέρει ψυχιατρικές υπηρεσίες με ειδικευμένους ψυχιάτρους στις φυλακές Ιωαννίνων και Γρεβενών.
• Μέτρα για τον έλεγχο και την πρόληψη της φυματίωσης στον Κορυδαλλό, σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με τίτλο «Διεθνής Ιατρική: Διαχείριση Κρίσεων Υγείας», τους Γιατρούς του Κόσμου και το Νοσοκομείο Κρατουμένων "Αγ. Παύλος".
• Την επίσκεψη κλιμακίου των Γιατρών του Κόσμου στις φυλακές Γρεβενών, αποτελούμενου από γιατρούς πολλών ειδικοτήτων (οδοντιάτρους, δερματολόγους, παθολόγους, κ.α.).
• Την πρόθεση του υπουργείου να αγοράσει φορητό ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα για την ενίσχυση του "Αγίου Παύλου".
• Την έναρξη εντός του Δεκεμβρίου κοινότητας απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θηβών.
• Τη δωρεάν διενέργεια τεστ Παπ στη Θήβα από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, σε συνεργασία με την Κλινική Μαστού του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».
• Την παρακολούθηση των παιδιών που κρατούνται μαζί με τις μητέρες τους στα καταστήματα Ελαιώνα και Κορυδαλλού, από την Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής και την Παιδοψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής που λειτουργούν στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...