Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012

Οι δικηγόροι κήρυξαν πόλεμο στον Βρούτση μετά τις κατηγορίες του για φοροδιαφυγή

Πόλεμος μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των δικηγόρων έχει ξεσπάσει με αφορμή καταγγελίες ότι πάνω από 2.500 συνταξιούχοι δικηγόροι έχουν προβληματικές φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να αποκρύψουν τα πραγματικά τους εισοδήματα ενώ χιλιάδες δικηγόροι έχουν λανθασμένο ΑΦΜ.

Εντονα αντέδρασε στις σχετικές καταγγελίες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος ο οποίος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του Συλλόγου για την απόπειρα στοχοποίησης δικηγόρων συνταξιούχων.

Η δήλωση του κ. Αδαμόπουλου έχει ως εξής :

«Με ιδιαίτερη θλίψη διαπιστώνουμε ότι η στοχοποίηση των Ελλήνων Δικηγόρων, αυτή τη φορά των συνταξιούχων, συνεχίζεται μέσω ανακριβειών που διοχετεύονται στα μέσα ενημέρωσης αναφορικά με δήθεν αποκαλύψεις περί συστηματικής και εκτεταμένης φοροδιαφυγής συνταξιούχων συναδέλφων που παρουσιάζονται να δηλώνουν στις ετήσιες δηλώσεις φόρου εισοδήματος ποσά κατώτερα αυτών που λαμβάνουν από τον ασφαλιστικό τους φορέα.

Καταρχάς, οφείλουμε να επισημάνουμε την ανακρίβεια των στοιχείων που μέσω του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, η οποία κατατείνει στη δημιουργία εντυπώσεων καταλήγοντας να στοχοποιεί άδικα έναν ολόκληρο κλάδο. Συγκεκριμένα, εντελώς ενδεικτικά, παραθέτουμε τα σχετικά στοιχεία, όπως αυτά μας γνωστοποιήθηκαν μέσω του πλέον αρμόδιου φορέα, του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ, που κάνουν λόγο για: α) σύνολο 18.111 συνταξιούχων, έναντι 18.951 που αναφέρουν τα δημοσιεύματα, β) 796 συντάξεις αναπηρίας (ποσοστό 4,39% του συνόλου), έναντι 1.696 (και ποσοστού 9,5%) οι οποίες ανακοινώθηκαν από το ως άνω Υπουργείο και γ) για μόλις 16 συνταξιούχους δίχως ΑΦΜ, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ορφανά ανήλικα τέκνα κάτω των 10 ετών.

Επιπρόσθετα, απορίας άξιο και σίγουρα ερευνητέο από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές καθίσταται το πως κατόρθωσαν στην πράξη συνταξιούχοι φορολογούμενοι να αποκρύψουν το ύψος των ετήσιων αποδοχών τους, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι ανά έτος τους χορηγείται σχετική βεβαίωση από τον ασφαλιστικό τους φορέα σχετικά με τα ποσά που έλαβαν το έτος που προηγήθηκε, η οποία και είναι συνυποβλητέα με τη δήλωση φόρου εισοδήματος.
Κατόπιν τούτων, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για την απόπειρα συλλήβδην στοχοποίησης και απαξίωσης των συνταξιούχων συναδέλφων, αλλά και παρουσίασης του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ ως δήθεν αδιαφανούς υπηρεσίας, στα πλαίσια της οποίας λαμβάνουν δήθεν χώρα – και μάλιστα κατά τρόπο συστηματικό – παράνομες ενέργειες που ζημιώνουν το δημόσιο τομέα.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής είναι ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό και επιβάλλεται να αντιμετωπίζεται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες με τη δέουσα προσοχή, προς το σκοπό της ουσιαστικής καταπολέμησής του και όχι της δημιουργίας εντυπώσεων και της επικοινωνιακής διαχείρισης της διαπιστωμένης πλέον αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να τιμωρήσει ενδεχόμενες – πλην όμως μεμονωμένες – έκνομες συμπεριφορές.»

Τι έδειξαν οι έλεγχοι


Οι έλεγχοι των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών που έγιναν στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έδειξαν ότι 1.070 ασφαλισμένοι (ποσοστό 5,66%) του Ταμείου Νομικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ/ΤΑΝ), που ασφαλίζονται οι δικηγόροι, δεν είχαν υποβάλει καθόλου φορολογική δήλωση, ενώ 642 ασφαλισμένοι (ποσοστό 3,39%) δεν υπέβαλαν δήλωση, παρότι υποχρεούνταν, εφόσον είχαν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 6.000 ευρώ.

Ακόμη, 1.186 ασφαλισμένοι (ποσοστό 6,64%), δήλωσαν μικρότερη σύνταξη από αυτή που πραγματικά χορηγεί το ταμείο, ενώ οι συνταξιούχοι του ταμείου με αναπηρία είναι 1.696, (ποσοστό 9,5%, ενώ ο γενικός μέσος όρος είναι 7,7%).

Επίσης, από τους 18.951 ασφαλισμένους, ένα ποσοστό 0,17% (32 άτομα) είχε λανθασμένο ΑΦΜ.
«Από τις μέχρι σήμερα διασταυρώσεις, ένα σημαντικό ποσοστό - πολύ μεγαλύτερο του 10% - στο σύνολο των συνταξιούχων του κάθε ταμείου, εμφανίζεται είτε να μην έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση, είτε να δηλώνει μικρότερη σύνταξη από αυτή που πραγματικά χορηγεί το ταμείο», ανέφερε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

«Ξεκινούμε άμεσα εστιασμένους ελέγχους, σε κάθε ταμείο, για το συγκεκριμένο δείγμα με στόχο να εντοπίσουμε παραβατικές συμπεριφορές που αφορούν παράνομη είσπραξη συντάξεων και φοροδιαφυγή» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας τονίζοντας ότι «η αιμορραγία των ασφαλιστικών ταμείων από έκνομες συμπεριφορές φτάνει στο τέλος της».

1 σχόλιο:

  1. Γράφω βιβλίο για κάποιους δικηγόρους της Αθήνας κύριε Αδαμόπουλε που κάποτε είχαμε γνωριστεί οι οποίοι και φοροφυγάδες ήσαν και άλλες δουλειές έκαναν . Ο κλάδος σας δεν έχει δικαίωμα να μιλάει διότι φοροδιαφεύγει το γνωρίζουν και οι πέτρες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...