Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Ελεύθερος ο Καλούσης και οι συνεργάτες του για τη νομική εταιρεία

Περαιτέρω προανάκριση θα διενεργηθεί για την υπόθεση της «νομικής εταιρείας» που είχε συστήσει ο πρώην δικαστικός λειτουργός, Ευάγγελος Καλούσης.

Ο πρώην δικαστής όπως και οι δυο συνεργάτες τους οδηγήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής ενώπιον εισαγγελέα, μετά τη σύλληψη τους από άνδρες της αστυνομίας.

Και οι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι αφού σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα αντιποίησης άσκησης δικηγορίας.

Για άμεση συνέργεια στο αδίκημα αυτό διώκονται οι δυο δικηγόροι συνεργάτες του Ε. Καλούση.

Κατά πληροφορίες, πρώην δικαστής υποστήριξε ότι νομίμως λειτουργούσε η εταιρεία που ίδρυσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικές αρχές μετά τη σύλληψή του πρώην δικαστή και των συνεργατών του, διενήργησαν έρευνα στα γραφεία της εταιρείας που διατηρεί επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, και κατέσχεσαν τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών του αλλά και άλλα έγγραφα και στοιχεία. Κατάθεση, μάλιστα, στο πλαίσιο της προανάκρισης είχε δώσει και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Γιάννης Αδαμόπουλος.

Ο πρώην δικαστής, που έχει παυθεί οριστικά από το δικαστικό σώμα και έχει καταδικαστεί για την εμπλοκή του στην υπόθεση του αποκαλούμενου παραδικαστικού κυκλώματος, είχε συστήσει λίγους μήνες μετά την αποφυλάκισή του νομική εταιρεία.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας ο οποίος είχε ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση, προκειμένου να παύσει η λειτουργία της «νομικής εταιρείας» που έχει ιδρύσει πρώην δικαστικός λειτουργός. Μάλιστα, ο ΔΣΑ έχει καταθέσει και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας το σφράγισμα της εν λόγω εταιρείας , η οποία μάλιστα διατηρεί και ιστοσελίδας προβολής στο Διαδίκτυο με την επωνυμία «Kaloussis & Partners».

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του ΔΣΑ προχώρησε στην άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος των δικηγόρων συνεργατών του Ε. Καλούση στην επίμαχη εταιρεία του. Στους δικηγόρους, έξι μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ένας του Πειραιά και ένας της Θεσσαλονίκης, αποδίδεται ότι έχουν παραβιάσει το νόμο, επέδειξαν αντιδεοντολογική και αναξιοπρεπή συμπεριφορά που έρχεται σε άμεση αντίθεση με τον Κώδικα Δικηγόρων και Κώδικα Δεοντολογίας.

Επίσης, τους αποδίδεται ότι συμμετείχαν σε μη αποδεκτή μορφή εταιρείας παροχής νομικών υπηρεσιών όχι δηλαδή σε επαγγελματική δικηγορική εταιρεία (όπως προβλέπει το Π.Δ. 81/2005), αλλά σε εμπορική εταιρεία ταυτίζοντας την παροχή νομικών υπηρεσιών με την εμπορική δραστηριότητα. Σύμφωνα με το εις βάρος τους πειθαρχικό κατηγορητήριο σκοπό είχαν στην αποκόμιση κέρδους, κάτι που είναι ασυμβίβαστο προς το δικηγορικό λειτούργημα, τον Κώδικα Δικηγόρων και τον Κώδικα Δεοντολογίας.

Οι οκτώ δικηγόροι θα πρέπει να έχουν υποβάλλει εγγράφως τις εξηγήσεις τους στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας έως την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Ιουλίου.

Με αφορμή τη σύλληψη του πρώην δικαστή ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας εξέδωσε ανακοίνωση η οποία έχει ως εξής:

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την ικανοποίησή του για τη σημερινή σύλληψη του αποπεμφθέντος δικαστικού λειτουργού Ευάγγελου Καλούση και συνεργατών του, με τις κατηγορίες της αντιποίησης της άσκησης δικηγορίας και της άμεσης συνέργειας από κοινού στο ίδιο αδίκημα, ύστερα από καταγγελία και ένορκη κατάθεση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιάννη Αδαμόπουλου, ενώπιον των αρμοδίων αρχών.

Η άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση της Εισαγγελικής Αρχής, προκειμένου να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, καταδεικνύει ότι, παρά τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, τα αντανακλαστικά της παραμένουν ενεργά, πρωτίστως χάρη στην ευσυνειδησία των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι, σε συνεργασία με το δικηγορικό σώμα, ανταποκρίνονται στο θεσμικό τους καθήκον για την προάσπιση της νομιμότητας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Υπενθυμίζουμε ότι, σχετικά με την εν λόγω υπόθεση, τη Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012, και ώρα 9 π.μ., εκδικάζεται ενώπιον του Ειρηνοδικείου Αθηνών και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατά του Ευάγγελου Καλούση, με την οποία ζητείται η σφράγιση του γραφείου που χρησιμοποιεί ο ίδιος για την παροχή δήθεν νομικών υπηρεσιών αντιποιούμενος το δικηγορικό λειτούργημα, η παύση της λειτουργίας της ιστοσελίδας που διατηρεί για την προβολή του μορφώματος που – παρά το νόμο – έχει συστήσει και η επιβολή χρηματικής ποινής και προσωποκράτησης για κάθε ημέρα διατήρησης της ανάρτησης της προαναφερθείσας παραπλανητικής ιστοσελίδας. Υπέρ του Συλλόγου μας, έχουν ασκήσει έγγραφη πρόσθετη παρέμβαση οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Λάρισας, Πάτρας και Ροδόπης· την ημέρα της δίκης θα ασκήσουν προφορικά πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Δ.Σ.Α. και οι υπόλοιποι Δικηγορικοί Σύλλογοι.

Ο δικηγορικός κόσμος της χώρας συντονίζει τις δράσεις του με πνεύμα ενότητας και συνεργασίας, μεριμνώντας για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και παραμένοντας πιστός στο θεσμικό του ρόλο ως συλλειτουργού στην απονομή της Δικαιοσύνης και υπερασπιστή των δικαιωμάτων του πολίτη. Ανάλογες απόπειρες παροχής δικηγορικών υπηρεσιών από μη δικηγόρους –αποτέλεσμα της «ρητορείας» περί «ανοίγματος» του δικηγορικού επαγγέλματος, η οποία καλλιεργήθηκε τεχνηέντως από την απελθούσα πολιτική ηγεσία του τόπου, μετά από «έξωθεν» ανομιμοποίητες παρεμβάσεις που αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων και όχι στην καλή λειτουργία του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης – θα μας βρίσκουν πάντοτε απέναντί τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...