Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Το πόρισμα για την οικογένεια Ψωμιάδη

Στους τρόπους ξεπλύματος μαύρου χρήματος, μέσα από κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς, και επενδύσεις σε μετοχές, αγορές ακινήτων, πολυτελών αυτοκινήτων εστιάζει το πόρισμα της αντεισαγγελέως Πρωτοδικών κυρίας Πόπη Παπανδρέου.


Τα γρανάζια του μηχανισμού που είχε στήσει η οικογένεια Μάκη Ψωμιάδη για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από το ταμείο της ΠΑΕ ΑΕΚ, αποτυπώνει στο πόρισμά της - που αποκαλύπτει το «Βήμα»- η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών κυρία Πόπη Παπανδρέου.

Με αναφορά στην «οργάνωση» που είχε συστήσει ο Μάκης Ψωμιάδης και στην οποία συμμετείχαν στενοί συγγενείς του (τα δύο παιδιά του, η σύζυγός του, ξαδέλφια του αλλά και συγγενείς της συζύγου του), το πόρισμα εστιάζει στους τρόπους ξεπλύματος μαύρου χρήματος, μέσα από πλέγμα οικονομικών συναλλαγών, ιδίως δε μέσα από κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς, και επενδύσεις σε μετοχές, αγορές ακινήτων, πολυτελών αυτοκινήτων, και πλείστες όσες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
 
Οι εισαγγελικές αρχές βασίζουν την ποινική δίωξη του Σταύρου Ψωμιάδη, σε σειρά αδικημάτων, με άξονα τη συνδρομή προς τον πατέρα του, και «αυτουργό του βασικού αδικήματος της κακουργηματικής υπεξαίρεσης των χρημάτων της ΠΑΕ ΑΕΚ».

Μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

- Το πόρισμα περιλαμβάνει περιπτώσεις κατά τις οποίες ο υιός αποδέχθηκε σε κοινούς λογαριασμούς, με τον πατέρα, σε διαφορετικές τράπεζες, ποσά εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν σε καταθέσεις επιταγών σε διαταγή της ΠΑΕ ΑΕΚ, οπισθογραφημένες από πρόσωπα κλειδιά της ΠΑΕ και πληρωτέες στον Μάκη Ψωμιάδη.

- Την ίδια στιγμή, ο υιός Ψωμιάδη εμφανίζεται να κάνει αναλήψεις και να εμβάζει σημαντικά ποσά σε οικείους λογαριασμούς, ακόμη και σε διάστημα μίας μέρας, κινήσεις μέσω των οποίων «ο Σταύρος Ψωμιάδης επεχείρησε να απομακρύνει τα ίχνη των κεφαλαίων από την αρχική τους προέλευση και έτσι, να μεταμφιέσει τις αληθείς πηγές τους, εμποδίζοντας τον εντοπισμό τους από τα εκάστοτε ελεγκτικά όργανα και παρέχοντας με τον τρόπο αυτό συνδρομή στον πατέρα του προκειμένου να αποφύγει τις έννομες συνέπειες των πράξεων του».

- Κατά το χρονικό διάστημα των ετών 2002, 2006, 2007, 2008, ο Σταύρος Ψωμιάδης κατηγορείται για φοροδιαφυγή με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσής της, αποκρύπτοντας εισοδήματα που αθροιστικά υπερβαίνουν τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

- Τα έτη 2002, 2006 και 2007, ο ίδιος επανατοποθέτησε ποσά που προέρχονται από τη φοροδιαφυγή σε κλάδους νόμιμης επιχειρηματικής / εμπορικής δραστηριότητας. Το πόρισμα βρίθει άλλωστε επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (στις περισσότερες από τις οποίες συμμετέχει ο Σταύρος Ψωμιάδης), από εταιρείες εκμετάλλευσης ακινήτων και εκτροφεία αλόγων για αγώνες, έως και ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες, όπως η ΠΑΕ Νέα Καβάλα.

Εντύπωση προκαλεί εξάλλου το γεγονός ότι ο Σταύρος Ψωμιάδης, το 2006, σε ηλικία μόλις 22 ετών, έλαβε στεγαστικό δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς ύψους 890.000 ευρώ, διάρκειας 60 μηνών, με σκοπό την αγορά και επισκευή κατοικίας. Εγγυητής και αντίκλητος του οφειλέτη, ορίστηκε ο πατέρας του, Μάκης Ψωμιάδης. Η μηνιαία δόση του δανείου ανερχόταν στο ποσό των 17.000 ευρώ. Το δάνειο εκταμιεύθηκε τον Ιούνιο του 2006, και εξοφλήθηκε 28 ημέρες αργότερα.

«Αρνούμαι την κατηγορία»

Από την πλευρά του ο Σταύρος Ψωμιάδης, αρνείται τα πάντα, αμφισβητώντας ξεκάθαρα στο απολογητικό υπόμνημά του, τόσο την υπεξαίρεση όσο και τη νομιμοποίηση εσόδων.

«Όσον αφορά τη βάση των κατηγοριών που μου αποδίδονται, ξεκινάνε όλα από μία υποτιθέμενη υπεξαίρεση που έγινε από κάποια πρόσωπα από την ΠΑΕ ΑΕΚ, για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί καμία δικαστική απόφαση. Οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για υπεξαίρεση ή νομιμοποίηση εσόδων σε κανένα βαθμό γι΄ αυτά τα ποσά»., υπογραμμίζει.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το πόρισμα του 8ου ειδικού συνεργείου ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών που ανέλαβε την υπόθεση από το ΣΔΟΕ, ενώ δεν διστάζει να αναφερθεί σε συγκεκριμένα στοιχεία ως «αναληθή».

«Μία μόλις ημέρα, μετά την απροκάλυπτη παρέμβαση του νομικού εκπροσώπου της ΠΑΕ ΑΕΚ, η Εισαγγελία, τις 14.6.2012, έσπευσε να ασκήσει ποινική δίωξη κατά της οικογένειας Ψωμιάδη, πριν καν ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τα αρμόδια όργανα του ΣΔΟΕ», σημειώνει σε δήλωσή του προς tovima,gr, ο συνήγορος του κ. Άγγελος Πάρσαλης.

«Θεωρώ ολίσθημα της ελληνικής Δικαιοσύνης την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Σταύρου Ψωμιάδη, ως ύποπτου φυγής, όταν προσήλθε αυτοβούλως ενώπιον του ανακριτή και εμφανίστηκε τουλάχιστον εννέα φορές ενώπιον του ΣΔΟΕ, και πολύ περισσότερο, τραγική αλλά αναμενόμενη εξέλιξη, την εκ των προτέρων προδιαγεγραμμένη προσωρινή του κράτηση με συνοπτικές διαδικασίες. Η, εντός 14 ημερών, "ολοκλήρωση" μίας ογκωδέστατης δικογραφίας καταδεικνύει τους λόγους που υπαγόρευσαν την κράτησή του». 
 
TO BHMA/ 
Παπαδάκου Γιάννα, Κόλλια Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...