Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Αποκαλυπτική η απολογία του Ν. Ζήγρα

 Παραδέχθηκε, κατά πληροφορίες, τη διαχείριση πολιτικού χρήματος


Της Ιωαννας Μανδρου/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αποκαλυπτική και μαραθώνια υπήρξε η πρώτη, ουσιαστικά, απολογία του στενότερου συνεργάτη του Ακη Τσοχατζόπουλου Ν. Ζήγρα, ο οποίος με δική του πρωτοβουλία προσήλθε χθες στον ανακριτή, αφήνοντας πίσω την τακτική της σιωπής που είχε τηρήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας για τα περιουσιακά του πρώην υπουργού και τις μίζες.

Ο Νίκος Ζήγρας, που φέρεται κατά το κατηγορητήριο ως ο έμπιστος του Ακη Τσοχατζόπουλου και ο διαχειριστής του μαύρου πολιτικού χρήματος για χρόνια, ήταν ο μόνος που δεν είχε μιλήσει στις δικαστικές αρχές, κάνοντας χρήση του δικαιώματος της σιωπής, ενώ ο ρόλος του στην υπόθεση του πολιτικού χρήματος προκύπτει ως κεντρικότατος από πληθώρα στοιχείων της ογκωδέστατης δικογραφίας.

Ο Ν. Ζήγρας κατά τη διάρκεια της εννιάωρης απολογίας του στον ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλή, σύμφωνα με πληροφορίες από διασταυρωμένες πηγές, αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι ο ίδιος διαχειριζόταν μαύρο πολιτικό χρήμα τουλάχιστον ώς το 2004, οπότε και λόγοι υγείας τον ανάγκασαν να περιορίσει τη δράση του δίπλα στον Ακη Τσοχατζόπουλο, που είναι και πρώτος του εξάδελφος.

Ο φερόμενος ως ταμίας του πρώην υπουργού, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από τον ανακριτή και την εισαγγελέα Ευγενία Κυβέλου που ήταν παρούσα στην απολογία του και επιβεβαίωσε την ύπαρξη των εξωχώριων εταιρειών τις οποίες κατά καιρούς εκπροσωπούσε και μέσω των οποίων έρρεε το πολιτικό χρήμα στο πλαίσιο των μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως οι αγορές των ρωσικών πυραύλων TORM, αλλά και των υποβρυχίων.

Παραδέχθηκε την οργανωμένη διαχείριση των εκατομμυρίων που προέκυπταν από τις μίζες και το ξέπλυμα των χρημάτων σε αγορές ακινήτων που ανήκαν στον ίδιο τον Ακη Τσοχατζόπουλο, όπως τα ακίνητα της Κόμνα Τράκα στα Πατήσια, ή σε συγγενικά του πρόσωπα, όπως το σπίτι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου που αγοράστηκε από τη Βασιλική Σταμάτη.

Επιβαρυντική, ιδιαίτερα, ήταν η απολογία του, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο για τον Ακη Τσοχατζόπουλο για λογαριασμό του οποίου ενεργούσε όσο και για τη σύζυγό του, για την οποία εξέφρασε την άποψη ότι γνώριζε την προέλευση των χρημάτων. Επίσης, ουσιαστικά ήταν τα στοιχεία που παρέθεσε για άλλους εμπλεκομένους στην υπόθεση, όπως τον επιχειρηματία Γ. Σαχπατζίδη, τον οποίο θεωρεί ως αντικαταστάτη του στη διαχείριση του πολιτικού χρήματος του πρώην υπουργού, μετά το 2004, ενώ δεν παρέλειψε να δώσει και νέα στοιχεία, άγνωστα ώς τώρα στην ανάκριση, για άλλα πρόσωπα που έως σήμερα δεν έχουν κατηγορηθεί.

Μεταξύ των εμπλεκομένων στο κουβάρι όσων μετείχαν στη διαχείριση του μαύρου πολιτικού χρήματος, σύμφωνα με πληροφορίες, κατονόμασε και κρατικό αξιωματούχο, το όνομα του οποίου δεν είχε εμπλακεί έως τώρα στην υπόθεση.

Πάντως, το γεγονός ότι ο Ν. Ζήγρας έσπασε τη σιωπή του και άνοιξε τον χορό των αποκαλύψεων, επιβεβαιώνοντας σε αυτήν τη φάση κρίσιμα στοιχεία της ανάκρισης, προσδίδει νέα τροπή στην έρευνα της υπόθεσης για τις μίζες και το πολιτικό χρήμα, ενώ ο ίδιος υπέβαλε και αίτημα αποφυλάκισης, επικαλούμενος λόγους υγείας.

Ωστόσο, ώς αργά χθες το βράδυ παρέμενε άγνωστο αν ο Ακης Τσοχατζόπουλος ήταν ενήμερος για τις προθέσεις του στενού του συνεργάτη και αν η κίνηση Ζήγρα ήταν σε γνώση του ή αν ο πρώτος του εξάδελφος αποφάσισε να αυτονομηθεί υπερασπιστικά από τον πρώην υπουργό και να ακολουθήσει δικό του δρόμο. Πάντως, οι σχέσεις των δύο ανδρών υπήρξαν για χρόνια σχέσεις απόλυτης εμπιστοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...