Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παράταση της θητείας των μελών των ανεξάρτητων Αρχών


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική τη νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει την παράταση της θητείας μελών ανεξάρτητων αρχών - ακόμα και των προέδρων τους - πέραν του εύλογου χρόνου ο οποίος είναι ανεκτός από το Σύνταγμα.

Μάλιστα, η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάνθηκε ότι οι ανεξάρτητες Αρχές των οποίων η θητεία παρατάθηκε για μεγάλο διάστημα, που υπερβαίνει τον εύλογο και συνταγματικά ανεκτό χρόνο, «δεν διαθέτουν νόμιμη συγκρότηση»

Νομικοί κύκλοι τόνιζαν ότι μετά από αυτή την κρίση της Ολομέλειας του ΣτΕ είναι στον «αέρα» όλες οι αποφάσεις που εκδόθηκαν από τις ανεξάρτητες Αρχές η θητεία των μελών των οποίων είχε παραταθεί για μεγάλο διάστημα.

Οι αποφάσεις, λοιπόν, των Ανεξάρτητων αρχών οι οποίες εκδόθηκαν και με αυτές επιβλήθηκαν πρόστιμα είναι άκυρες, εφόσον στη σύνθεσή τους συμμετείχαν αντισυνταγματικά και παράνομα μέλη με μακροχρόνια παράταση της θητείας τους.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι «κατά την έννοια της ρύθμισης του άρθρου 101Α του Συντάγματος, η οποία προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία εντός ορισμένων χρονικών ορίων και καθιερώνει ρητώς «ορισμένη» θητεία των μελών των ανεξάρτητων Αρχών, είναι μεν ανεκτή η συνέχιση της λειτουργίας των εν λόγω Αρχών μετά τη λήξη της θητείας των μελών τους και μέχρι την επιλογή νέων, μόνον όμως για εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο κρίνεται κατά τις εκάστοτε συντρέχουσες περιστάσεις. Τούτου έπεται ότι, μετά την πάροδο του εύλογου χρόνου, το Σύνταγμα δεν ανέχεται πλέον την παράταση της θητείας των μελών της ανεξάρτητης Αρχής, η δε ανεξάρτητη Αρχή δεν διαθέτει από το χρονικό αυτό σημείο και εφεξής νόμιμη συγκρότηση».

Πέντε μέλη του δικαστηρίου - μεταξύ των οποίων και ο τέως πρόεδρος του ΣτΕ Κ. Μενουδάκος - είχαν αντίθετη άποψη και μειοψήφησαν, καθώς είχαν τη γνώμη ότι είναι συνταγματικά ανεκτή η παράταση της θητείας των μελών των ανεξάρτητων Αρχών για εύλογο διάστημα, προκειμένου να διασφαλιστεί η εξυπηρέτηση ζωτικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου.

Ακόμη η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, επισημαίνει στην απόφασή της ότι «η ρύθμιση του άρθρου 57 παράγραφος 12 του Ν. 3979/2011, που επιτρέπει την αυτοδίκαιη παράταση της τετραετούς (κατά το άρθρο 3 παράγραφος 2 του Ν. 3051/2002) θητείας των μελών Ε.Σ.Ρ. για μία ακόμη τετραετία, ήτοι για χρονικό διάστημα που σε κάθε περίπτωση υπερβαίνει τον ανεκτό, κατά το άρθρο 101Α του Συντάγματος, εύλογο χρόνο, είναι ανίσχυρη ως αντιβαίνουσα στην εν λόγω συνταγματική διάταξη».

Σημειώνεται, ότι και για τη ρύθμιση του άρθρου 57 εξέφρασαν και πάλι αντίθετη γνώμη δώδεκα μέλη του δικαστηρίου.



directnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...