Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Μυτιλήνη κατά Χρυσής Αυγής: Εισαγγελέας Κουτζαμάνη, Αντιεισαγγελέας Βουρλιώτης


Η κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη ανέλαβε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τον Αύγουστο του 2013. Προέρχεται από τον εισαγγελικό κλάδο και ασκούσε ήδη καθήκοντα Εισαγγελέα μετά τη συνταξιοδότηση του κ. Ι. Τέντε καθώς ήταν η αρχαιότερη αντεισαγγελέας, όπως γράφει το protothema.gr. 

Η κυρία Κουτζαμάνη, που θα μείνει στη θέση αυτή για τρία χρόνια, ήταν η τακτική εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου στη δίκη της 17Ν σε δεύτερο βαθμό.

Ως εισαγγελέας χειρίστηκε πολλές σοβαρές υποθέσεις, όπως την παρατράπεζα του Ζάχαρη, το ριφιφί στην Τράπεζα Εργασίας, την αίτηση αποφυλάκισης του Επαμ. Σκυφτούλη, αλλά και αγορανομικές υποθέσεις με νοθεία καυσίμων και ελαιολάδων.

Είναι η πρώτη γυναίκα που μπήκε στον εισαγγελικό κλάδο στην Ελλάδα και η πρώτη γυναίκα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ενώ το 2011 είχε η προηγηθεί η τοποθέτηση της κυρίας Ρένας Ασημακοπούλου στη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη του Κλεάνθη γεννήθηκε στη Λέσβο το 1949. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης και μιλάει αγγλικά. Διορίστηκε έμμισθος πάρεδρος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών στις 7.10.1975 και αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Δράμας στις 4.8.1978. Προήχθη στον βαθμό του εισαγγελέα Πρωτοδικών στις 8.3.1985, στον βαθμό του αντεισαγγελέα Εφετών την 1η.9.1995, τοποθετήθηκε εισαγγελέας Εφετών την 1η.8.2003 και επελέγη στον βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις 28.8.2006.


Από τη Λέσβο είναι και ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που σε συνεργασία με την κ. Κουτζαμάνη, έφεραν μεγάλο πλήγμα στη Χρυσή Αυγή. Πριν τον Αρειο Πάγο, υπηρετούσε ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας. Μεταξύ των υποθέσεων που έχει χειριστεί ήταν το σκάνδαλο που αφορούσε σε παράνομες μετεγγραφές στα πανεπιστήμια στο 1980, ενώ είχε ξεσκεπάσει και τις παράνομες δραστηριότητες αστυνομικών που πουλούσαν «προστασία» στο αστυνομικό τμήμα της πλατείας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε επίσης καθηγητής στη Σχολή Δικαστών και μέλος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών.

Είναι ο μικρότερος σε ηλικία λειτουργός που διορίστηκε ποτέ στην θέση αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...