Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Δικαιοσύνη εναντίον δημοσιογράφων: Αφήστε μας να κάνουμε τη δουλεία μας

Νέα πυρά κατά όσων επικρίνουν τους δικαστικούς για τις αποφάσεις που έλαβαν στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής εκτόξευσε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), αρεοπαγίτης, Βασιλική Θάνου με σκληρή ανακοίνωση της. Χθες κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή για τον εορτασμό του προστάτη του δικαστικού σώματος, Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, η πρόεδρος της ΕΔΕ καυτηρίασε τη στάση πολιτικών και ΜΜΕ που ασκούν κριτική στις αποφάσεις των ανακριτών για τους συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι «ο σωστός δικαστής λογοδοτεί μόνο στη συνείδηση και τον Θεό».

Σήμερα στο στόχαστρο της η κ.Θάνου έβαλε μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για τα σχόλια που κάνουν κατά των δύο ανακριτών, Σπύρου Γεωργουλά και Χρήστου Παπακώστα, οι οποίοι χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Ειδικότερα, η κ. Θάνου επικρίνει «έντονα την τηλεοπτική συμπεριφορά συγκεκριμένων δημοσιογράφων, εμφανιζόμενων σε ορισμένα ιδιωτικά κανάλια, οι οποίοι ως δήθεν συνομιλητές με ανώτατους δικαστικούς κύκλους, επέμεναν, ενώ μάλιστα η διαδικασία της ανάκρισης ήταν σε εξέλιξη, να επιτίθενται κατά των ως άνω δικαστών και εισαγγελέων, σχολιάζοντας με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς την απόφασή τους περί μη προφυλάκισης των τριών εκ των κατηγορουμένων της "Χρυσής Αυγής" (όπως πχ απόφαση επικίνδυνη και τραγική, απόλυτος παραλογισμός κλπ)».

Οι συμπεριφορές αυτές, σημειώνει η πρόεδρος της ΕΔΕ, «όπως και τα χθεσινά δημοσιεύματα δύο ημερήσιων αθηναϊκών εφημερίδων, αναμφίβολα υπερβαίνουν κάθε όριο επιτρεπτής επιστημονικής κριτικής των δικαστικών αποφάσεων και συνιστούν σαφώς απροκάλυπτη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης και προκλητική προσπάθεια επηρεασμού των δικαστικών λειτουργών, σε υπόθεση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα».

Είναι προφανές, συνεχίζει η αρεοπαγίτης, ότι «με τέτοιες ενέργειες κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη δικαστική ανεξαρτησία και τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Ακόμη, θεωρεί ότι «από τις επίμονα συνεχιζόμενες ως άνω ενέργειες, δημιουργείται μείζον θεσμικό ζήτημα και προς τούτο καλώ όλους τους παράγοντες, τους σχετικούς με την απονομή της Δικαιοσύνης (δικαστές και εισαγγελείς, Δικηγορικούς Συλλόγους, καθηγητές των Νομικών Σχολών), να επαγρυπνούμε για τη διασφάλιση της δικαστικής ανεξαρτησίας (την οποία άλλωστε ρητώς αναγνωρίζει και προστατεύει το Σύνταγμα-άρθρο 87) και να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε εάν τα φαινόμενα αυτά επαναληφθούν».

«Ας κατανοήσουν επιτέλους όλοι ότι επιβάλλεται να αφήσουν τους δικαστές να ασκήσουν ανεπηρέαστοι το δύσκολο έργο τους», τονίζει η δικαστική λειτουργός.

Τέλος, εκφράζει την υποστήριξή της στους κ.κ. Γεωργουλέα και Παπακώστα, οι οποίοι «ανταποκρίθηκαν στο δύσκολο έργο τους με ευσυνειδησία και σθένος, επέδειξαν εξαιρετική αντοχή σωματικών και πνευματικών δυνάμεων, διενεργήσαντες 65 συνεχείς ώρες ανάκρισης, και λειτούργησαν ως ανεπηρέαστοι και αμερόληπτοι δικαστές (τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τους δύο εισαγγελείς κ.κ. Σπηλιόπουλο και Μαυροπούλου)».

Επικρίσεις και από τους κόλπους της Δικαιοσύνης για τους ανακριτές

Από την άλλη πλευρά πάντως η απόφαση να μην προφυλακιστούν τους τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο και Νίκο Μίχο προκάλεσε την έντονη ενόχληση της εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε δρομολόγηση των διαδικασιών για τη σύγκληση της Ολομέλειας.

Η Ολομέλεια των Εφετών της Αθήνας θα συγκληθεί προκειμένου να οριστεί ειδικός εφέτης ανακριτής ο οποίος θα αναλάβει τη σκυτάλη των ερευνών μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των απολογιών που οδήγησαν στην προφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου, των βουλευτών Χρήστου Παππά και Γιάννη Λαγού και την επιβολή περιοριστικών όρων σε άλλους τρεις βουλευτές, στους Κασιδιάρη, Παναγιώταρο και Μίχο, που είναι υπόδικοι για κακούργημα, συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...