Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

O Γιάννης Πανούσης για τις συνθήκες λειτουργίας Φυλακών Κορυδαλλού και του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος»

Την ανάγκη δημιουργίας νέων και ενίσχυσης των παλαιών υλικοτεχνικών υποδομών του σωφρονιστικού συστήματος υπογραμμίζει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιάννης Πανούσης, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης με αφορμή τις συνθήκες λειτουργίας Φυλακών Κορυδαλλού και του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος».


Ο κ. Πανούσης σημειώνει ότι οι κρατούμενοι των Φυλακών Κορυδαλλού βρίσκονται από τις 16 Φεβρουαρίου σε απεργία πείνας και λίγες ημέρες μετά την έναρξη της διαμαρτυρίας τους διοχετεύθηκαν στα ηλεκτρονικά κοινωνικά μέσα, φωτογραφίες από το εσωτερικό αλλά και από ασθενείς-κρατουμένους του Νοσοκομείου των Φυλακών «Άγιος Παύλος» που ήταν πέρα για πέρα σοκαριστικές.


Αναγνωρίζει ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προβεί σε ενέργειες που αποσκοπούν στην αποσυμφόρηση των φυλακών και κατά συνέπεια των συμπεριλαμβανομένων σε αυτά νοσηλευτικών ιδρυμάτων (όπως για παράδειγμα η υπό όρους απόλυση μετά την έκτιση των 2/5 της ποινής) και επισημαίνει ότι μετά τη δημοσίευση των επίμαχων φωτογραφιών προέβη επειγόντως σε ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου Κορυδαλλού.
Ωστόσο, υποστηρίζει ότι σε καμία περίπτωση όμως, οι ενέργειες αυτές δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκείς και ικανές για να επιλύσουν το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών στη χώρα μας.
Αναλυτικά η ερώτηση:

Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Οι κρατούμενοι των Φυλακών Κορυδαλλού βρίσκονται από τις 16 Φεβρουαρίου σε απεργία πείνας. Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της διαμαρτυρίας των, διοχετεύθηκαν στα ηλεκτρονικά κοινωνικά μέσα, φωτογραφίες από το εσωτερικό αλλά και από ασθενείς-κρατουμένους του Νοσοκομείου των Φυλακών Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος». Οι συγκεκριμένες εικόνες ήταν πέρα για πέρα σοκαριστικές, τόσο αυτές που αφορούσαν στην κατάσταση των ασθενών (πολλοί εκ των οποίων είχαν μεταδοτικά νοσημάτα όπως ψώρα, φυματίωση, κλπ), όσο και αυτές που αφορούσαν στις συνθήκες διαβίωσής των.
Κατανοούμε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προβεί σε ενέργειες που αποσκοπούν στην αποσυμφόρηση των φυλακών και κατά συνέπεια των συμπεριλαμβανομένων σε αυτά νοσηλευτικών ιδρυμάτων (όπως για παράδειγμα η υπό όρους απόλυση μετά την έκτιση των 2/5 της ποινής) και γνωρίζουμε ότι μετά τη δημοσίευση των επίμαχων φωτογραφιών προέβη επειγόντως σε ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου Κορυδαλλού. Σε καμία περίπτωση όμως, οι ενέργειες αυτές δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκείς και ικανές για να επιλύσουν το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των Φυλακών στη χώρα μας. Τα όσα απεικονίζονται στις φωτογραφίες που διοχετεύθηκαν  δεν αρμόζουν σε Δυτική χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέραν όλων των υπολοίπων, προφανώς και προκύπτει ένα πρόβλημα προστασίας της δημόσιας υγείας και επομένως η Πολιτεία, δεν οφείλει να επέμβει μόνο για  χάρη των εγκλείστων αλλά και προς όφελος όλων.
Πρέπει να γίνει κατανοητό πως αν δεν τεθεί ως άμεση προτεραιότητα του κράτους η δημιουργία νέων και η ενίσχυση των παλαιών υλικοτεχνικών υποδομών του Σωφρονιστικού συστήματος της χώρας, τότε δημιουργούμε προϋποθέσεις για σοβαρή διασπορά μεταδοτικών νοσημάτων στο ευρύτερο σύνολο. Σε όλα τα ανωτέρω φυσικά, περιττό να προστεθεί η έκθεση της χώρας σε παγκόσμια αρνητική δημοσιότητα, λόγω της οφθαλμοφανούς καταπάτησης βασικών και στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία αυτονόητα πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού από κάθε δημοκρατική χώρα.        
Κατόπιν τούτων,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με το θέμα της υλικοτεχνικής υποδομής των καταστημάτων κράτησης και ειδικότερα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε αυτά;
2. Υπάρχει κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των σχετικών ενεργειών και υπάρχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις για τη δημιουργία επαρκών υποδομών που να μπορούν να εξυπηρετήσουν στοιχειωδώς τον αριθμό των κρατουμένων του Σωφρονιστικού μας συστήματος, χωρίς να παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματά τους
Ο Ερωτών Βουλευτής
Γιάννης Πανούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...