Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Τρέχει τώρα ο Χ. Αθανασίου για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο


Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ /enet.gr

Απτό δείγμα της πίεσης που δέχεται η κυβέρνηση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τα όσα ακολούθησαν με τη Χρυσή Αυγή είναι η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου για άμεση κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου τις επόμενες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία για τη διακοπή χρηματοδότησης πολιτικών κόμματων (που προωθείται με αφορμή τις εξελίξεις για τη Χρυσή Αυγή), αποφασίστηκε η σχετική συζήτηση να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Νίκου Βούτση δεν φάνηκε να υιοθετεί τη ρύθμιση, αντιτείνοντας ότι θα πρέπει να αναφέρεται αποκλειστικά στη Χρυσή Αυγή.

«Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει στη Βουλή την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης πολιτικών κομμάτων των οποίων τα ηγετικά στελέχη κατηγορούνται για βαριά εγκλήματα, προκαλεί τουλάχιστον απορία» ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στην τοποθέτηση του κ. Βούτση. Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, ζήτησε συνολική ρύθμιση και για τα επιμέρους θέματα (άρσης ασυλίας, βουλευτικές αποζημιώσεις και προνόμια) από την Ολομέλεια της Βουλής και όχι επί μέρους τακτοποιήσεις.

Οσον αφορά στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο χθες η κυβέρνηση παραχώρησε για τη συζήτηση και των 4 προτάσεων μόνο μία ώρα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Σύσσωμη αντέδρασε η αντιπολίτευση.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για προσβολή του Κοινοβουλίου και για αιφνιδιασμό της επιτροπής. Ανάλογες αιτιάσεις πρόβαλε και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι με τους τακτικισμούς της υποβαθμίζει βουλευτές και κόμματα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα αποτελεί συγκερασμό των προτάσεων των υπολοίπων κομμάτων, αλλά και θα υλοποιεί την απόφαση - πλαίσιο του Ευρωπαικού Συμβουλίου για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας τόνισε ότι το κόμμα του είναι κάθετα αντίθετο στην ευρωπαϊκή απόφαση που «εισάγει τη θεωρία των δύο άκρων».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...