Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Σε 7 δικαστές η υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες μέρες στη δικαστική έρευνα της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Αμέσως μετά την απόφαση να ανατεθεί η υπόθεση στις δύο ειδικές εφέτες ανακρίτριες, Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, η δικαστική ομάδα που θα διεξαγάγει την έρευνα μεγάλωσε ακόμη περισσότερο και έφτασε συνολικά στους 7 δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.

Ο εισαγγελέας Εφετών, Ισίδωρος Ντογιάκος, αναλαμβάνει χρέη εποπτεύοντος εισαγγελέα στην ανάκριση, ενώ θα τοποθετηθεί ακόμη ένας ειδικός εφέτης ανακριτής, μαζί με τις Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου. Μάλιστα, αύριο Δευτέρα, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να αποφασιστούν ακόμη ποιοι τρεις δικαστικοί λειτουργοί θα συνεπικουρούν τη δικαστική έρευνα.

Αιτία για την αύξηση της δικαστικής ομάδας είναι η πληθώρα των ενεργειών, στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η ελληνική Δικαιοσύνη, αφού η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Οι δύο πρωτοδίκες ανακριτές Σπ. Γεωργουλέας και Χρ. Παπακώστας, που είχαν «χρεωθεί» την υπόθεση, ολοκλήρωσαν μόλις τον πρώτο κύκλο της δικαστικής διερεύνησης.

Αρση ασυλίας

Η απόφαση της Βουλής να άρει την ασυλία των έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Γ. Γερμενή, Π. Ηλιόπουλου, Στ. Μπούκουρα, Ηλ. Παναγιώταρου, Ηλ. Κασιδιάρη και Χρ. Αλεξόπουλου, άνοιξε το δρόμο για τις δικαστικές αρχές να προχωρήσουν στην άσκηση και νέων ποινικών διώξεων. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να εκδοθούν και νέα εντάλματα σύλληψης για καινούργιους υπόπτους.

Την ίδια ώρα, δεν έχουν εξεταστεί όλοι όσοι επιθυμούν να δώσουν τις μαρτυρικές τους καταθέσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης. Στην πλειονότητά τους είναι πρώην χρυσαυγίτες, οι οποίοι επιθυμούν να μπουν στο ειδικό καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να «φιλτράρει» ποιοι από αυτούς έχουν να εισφέρουν νέα στοιχεία, μιας και ήδη μέσα στη δικογραφία υπάρχει πλούσιο υλικό από τις καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων.

Ενα τρίτο ζήτημα που θα απασχολήσει τις δικαστικές λειτουργούς Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου είναι η δυνατότητα η ογκωδέστατη δικογραφία, που αριθμεί περισσότερες από 6.000 σελίδες, να συνενωθεί με άλλες υποθέσεις που ερευνά η Δικαιοσύνη και αποδίδονται στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

Παράλληλα, συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς οι έρευνες Αντιτρομοκρατικής και ΣΔΟΕ, σε δύο καίρια για την έρευνα ζητήματα: τον εντοπισμό οπλοστασίου, αλλά και την τέλεση του αδικήματος του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Ηδη την περασμένη εβδομάδα, κλιμάκιο του ΣΔΟΕ μετέβη στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στη λεωφ. Μεσογείων. Η έρευνα πραγματοποιείται έπειτα από εντολή της Δικαιοσύνης, προκειμένου να ελεγχθεί η χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής -και μάλιστα σε βάθος 12ετίας- αλλά και το ενδεχόμενο εικονικών συναλλαγών σε δαπάνες και έσοδα.

ΑΝΤΩΝΙΑ ΞΥΝΟΥ/ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...