Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Αύριο ή την Τρίτη η απόφαση για τον Άκη

Τις επόμενες ώρες αναμένεται η ετυμηγορία των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τους 18 συγκατηγορούμενούς του για την  υπόθεση διακίνησης παράνομου χρήματος από «μίζες» εξοπλιστικών προγραμμάτων που φέρεται να έλαβε ο πρώην υπουργός.

Το δικαστήριο αναμένεται αύριο ή την Τρίτη να εκδώσει την απόφασή του για την μεγάλη υπόθεση πολιτικής διαφθοράς, έπειτα από πεντάμηνη διαδικασία με περίπου 60 συνεδριάσεις, με τους κατηγορούμενους να βρίσκονται αντιμέτωποι με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την υπόθεση των «οι χρυσών μιζών», πλην του πρώην υπουργού κάθονται η νυν σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας, ο αδελφός της Β. Σταμάτη, Παναγιώτης Σταμάτης, η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο κατασκευαστής Αστέριος Οικονομίδης, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, ο πρώην γ.γ. Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος, η δικηγόρος Ταλίτα Τσεκούρα, οι εκπρόσωποι της υπεράκτιας εταιρείας Morelia Οράτιος Μελάς και Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Nobilis Νίκος Γεωργουλάκης, ο φερόμενος ως εκπρόσωπος της Torcaso Παντελής Ζαχαριάδης, οι δικηγόροι Σπυρίδων Χατζηνικολάου και Γιώργος Κωνσταντάτος, ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ Νίκος Καρατζάς και ο πρώην βουλευτής επιχειρηματίας στον χώρο των κατασκευών Φώτης Αρβανίτης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση, οι κατηγορούμενοι «τέλεσαν ενεργώντας από κοινού ή και μόνοι τους το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα η οποία συνίσταται στο αδίκημα της κατ' εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού στρεφόμενης κατά του ελληνικού δημοσίου».

Στο πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρεται ότι το σύνολο των κατηγορουμένων διέπραξαν τις πράξεις που τους αποδίδονται ως μέλη οργάνωσης που δημιουργήθηκε το 1998 «….. ενεργώντας κατ' επάγγελμα διότι από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης και την υποδομή που είχε διαμορφώσει προκύπτει σκοπός του για πορισμό εισοδήματος και σταθερή ροπή του προς τη διάπραξη του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Κατά το κατηγορητήριο που κρίνουν οι Εφέτες λίγο πριν την εκφώνηση της απόφασης τους μέσω της οργάνωσης «τοποθετήθηκαν και αποκρύβηκαν σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου εγχώριων και εξωχώριων εταιριών και της χρησιμοποίησης πλήθους τραπεζικών λογαριασμών για την εξαφάνιση των ιχνών των χρημάτων μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές έχοντας διαμορφώσει οργανωμένη ετοιμότητα τέλεσης νομιμοποίησης εσόδων».

Η εισήγηση των εισαγγελέων Γ. Αδειλίνη και Π. Παναγιωτόπουλου για την πολύκροτη υπόθεση είναι να κηρυχθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι, πλην των Σπύρου Χατζηνικολάου και Παντελή Ζαχαριάδη, των οποίων ζήτησαν απαλλαγή λόγω αμφιβολιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...