Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Εισαγγελέας ΑΠ: Βάσει αίτησης και όχι συμβολαίου η κάλυψη από ιδιωτική ασφάλιση

Οι ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με την πρόταση της κυρίας Κουτζαμάνη, οφείλουν να ενημερώσουν  εγγράφως  τον ασφαλισμένο  για την μη κάλυψη κινδύνου που είχε ζητήσει όταν έκανε την έγγραφη αίτησή του για τη σύναψη συμβολαίου


Η κάλυψη στα ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, νοσοκομειακής περίθαλψης κ.λπ.  ισχύει  για  όσες παροχές έχουν ζητηθεί στην έγγραφή αίτηση του ασφαλισμένου για σύναψη συμβολαίου, ανεξάρτητα αν στο ασφαλτικό συμβόλαιο αναφέρονται λιγότερες καλύψεις από αυτές που  ζητήθηκαν και ανεξάρτητα αν δεν έχουν καταβληθεί  τα ανάλογα ασφάλιστρα για την κάλυψη που παραλήφθηκε.


Αυτό υποστήριξε ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου η Εισαγγελέας Ευτέρπη Κουτζαμάνη και πρότεινε να απορριφθεί αίτηση ασφαλιστικής εταιρείας που ζητούσε να αναιρεθεί  εφετειακή απόφαση  που είχε δικαιώσει κληρονόμους ασφαλισμένου σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με την πρόταση της κυρίας Κουτζαμάνη, οφείλουν να ενημερώσουν  εγγράφως  τον ασφαλισμένο  για την μη κάλυψη κινδύνου που είχε ζητήσει ο πελάτης όταν έκανε την έγγραφη αίτησή του για τη σύναψη συμβολαίου.

Μάλιστα, η εισαγγελική λειτουργός δεν δέχεται στον ισχυρισμό της ασφαλιστικής εταιρείας, ότι ο πελάτης ενημερώθηκε προφορικά για το γεγονός της παράληψης από το εκπρόσωπο του πρακτορείου που διαμεσολάβησε για τη σύναψη της σύμβασης.

«Η έκταση των καλυπτόμενων κινδύνων αποδεικνύεται από το περιεχόμενο της έγγραφης αίτησης προς ασφάλιση», υπογραμμίζει η κυρία Κουτζαμάνη και προσθέτει ότι σωστά κρίθηκε από το Εφετείο ότι  η σύμβαση ασφαλίσεως, ανεξαρτήτως του περιεχομένου του ασφαλιστηρίου, καλύπτει  όλους τους κινδύνους οι οποίοι  είχαν ζητηθεί με την αίτηση  που υπέβαλε ο πελάτης.

Παράλληλα,  αναφέρει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, «γεννάται υποχρέωση  καταβολής του ασφαλιστικού ποσού σε περίπτωση επέλευσης του κινδύνου χωρίς να έχει καταβληθεί ασφάλιστρο για την κάλυψη των επιπλέον αναφερομένων στην αίτηση κινδύνων».
Κατόπιν αυτών, αν γίνει δεκτή η πρόταση της κυρίας Κουτζαμάνη από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, τότε η ασφαλιστική εταιρεία θα υποχρεωθεί να καταβάλει το ποσό των 145,735 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...