Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Επιστολή με αιχμές της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στον υπουργό Δικαιοσύνης

Χαρακτηρίζει «ανεπαρκέστατο» τον αριθμό των εισακτέων με την τελευταία προκήρυξη και «υποκατάστατο πειθαρχικής ποινής» την περικοπή μισθών


Επιστολή με αιτήματα που θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα, ενόψει της έναρξης του νέου δικαστικού  έτους, έστειλε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Η ΕΔΕ σημειώνει ότι με την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων, για τα οποία, όπως αναφέρει έχει ήδη δεσμευθεί ο υπουργός, θα αντιμετωπιστούν έστω και προσωρινά τα οξύτατα προβλήματα «που δημιουργούν δυσλειτουργία και καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης».

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή, η ΕΔΕ χαρακτηρίζει «ανεπαρκέστατο» τον αριθμό των εισακτέων με την τελευταία προκήρυξη για τον επικείμενο διαγωνισμό των εισακτέων στη Σχολή Δικαστών, για 37 θέσεις δικαστών και 8 εισαγγελέων και ζητεί την αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών, με άμεση συμπληρωματική προκήρυξη. «Είναι γνωστό», προσθέτει, «ότι τόσο τα μεγάλα Πρωτοδικεία, καθώς και όλα σχεδόν τα Εφετεία αντιμετωπίζουν ασφυκτικό πρόβλημα, το οποίο στο Πρωτοδικείο Αθηνών ειδικώς θα καταστεί εκρηκτικό, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μετά την πρόσφατη ρύθμιση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για την εκδίκαση όλων των εκκρεμών υποθέσεων των συμβασιούχων μέχρι 1-11-2013 και την έκδοση της σχετικής απόφασης μέχρι 31-12-2013».

Η Ένωση διεκδικεί ακόμη: - «Άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των ειρηνοδικών με πρόσληψη 68 ειρηνοδικών από τον πίνακα επιτυχόντων του διαγωνισμού του 2011.

- Άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης ώστε: 1) στις αποσπάσεις να καλύπτονται τα έξοδα και για τους 6 μήνες και 2) να προκαταβάλλονται τα έξοδα για τις μετακινήσεις των Δικαστικών Λειτουργών εκτός έδρας.

Είναι προφανές ότι οι Δικαστικοί Λειτουργοί, μετά τις υπερβολικές μειώσεις των αποδοχών τους (περίπου 60%), είναι αδύνατον να καλύπτουν με δικά τους έξοδα τις δαπάνες για τις αποσπάσεις και τις μετακινήσεις εκτός έδρας».

- Την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει περικοπή μισθού στους δικαστές που καθυστερούν αδικαιολόγητα την έκδοση αποφάσεων.

«Η περικοπή μισθού», τονίζει η ΕΔΕ, «είναι ``υποκατάστατο`` πειθαρχικής ποινής, η οποία μπορεί να επιβάλλεται, μόνο μετά από απόφαση του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου και μετά από την τήρηση της νόμιμης πειθαρχικής διαδικασίας».

- «Άμεση χορήγηση ατομικών ηλεκτρονικών υπολογιστών προς τους Δικαστικούς Λειτουργούς όλων των Δικαστηρίων και όλων των βαθμών (και όχι επιλεκτικά για συγκεκριμένα Δικαστήρια), αρχής γενομένης από εκείνους, στους οποίους μέχρι σήμερα ουδέποτε έχει χορηγηθεί και ταυτόχρονα διοργάνωση σεμιναρίου για εκμάθηση της χρήσης τους (για όσους το επιθυμούν). Το απαιτούμενο κονδύλιο είναι πολύ μικρό, δεδομένου ότι στο ήμισυ περίπου του αριθμού των Δικαστών (από το 2001 και εντεύθεν) χορηγείται ατομικός ηλεκτρονικός υπολογιστής από τη Σχολή Δικαστών (ο οποίος, βεβαίως χρήζει αναβάθμισης)».

  Η επιστολή της Ένωσης προς τον κ.Αθανασίου καταλήγει ως εξής: «Αναμένουμε την ικανοποίηση των ως άνω αιτημάτων μέχρι την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, ώστε να αρχίσουν να υλοποιούνται στην πράξη οι διαβεβαιώσεις σας ότι θα προωθήσετε την επίλυση των προβλημάτων, τα οποία δημιουργούν δυσλειτουργία και καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...