Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Ν. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ (γ. γραμματέας υπ. Δικαιοσύνης): «Δεν απέδωσε η διαμεσολάβηση»

Μια από τις μεγάλες πληγές στην καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης παραμένει η υποστελέχωση των δικαστηρίων, αφού τα μεγάλα κενά σε δικαστικούς υπαλλήλους επιτείνουν την απορρύθμιση του δικαστικού μηχανισμού. Είναι αξιοσημείωτο ότι στα διοικητικά δικαστήρια η αναλογία δικαστών-υπαλλήλων είναι 1/1, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 1/5. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Ν. Κανελλόπουλος ελπίζει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν εξασφαλιστεί μέσα από τη διαδικασία της κινητικότητας συνολικά 700 υπάλληλοι που θα καλύψουν σημαντικά κενά στα δικαστήρια.

Μεγάλα βήματα και γρήγορα πρέπει να γίνουν και όσον αφορά στη μηχανοργάνωση του δικαστικού συστήματος, καθώς και εδώ παρατηρούνται δραματικές ελλείψεις. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να περάσει η δικαιοσύνη στην ηλεκτρονική εποχή -τηλεσυνεδριάσεις- σκοντάφτουν στην πραγματικότητα, όπου η εικόνα δικαστικών υπαλλήλων να μεταφέρουν με τα καροτσάκια σουπερμάρκετ ντάνες δικογραφιών δυστυχώς είναι συνήθης για όσους επισκέπονται το μεγαλύτερο δικαστήριο της χώρας, το Πρωτοδικείο Αθηνών. Πρόσφατα εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για την πλήρη μηχανοργάνωση του ΣτΕ και των διοικητικών δικαστηρίων. Ομως και τα ήδη εγκατεστημένα συστήματα στα διοικητικά δικαστήρια απειλούνται, αφού καθυστερούν να υπογραφούν οι συμβάσεις για τη συντήρησή τους.

Η δικαστική διαμεσολάβηση στις αστικές διαφορές, που εφαρμόζεται από το 2012 στη χώρα μας, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Μπορεί να έχει εξαιρετική επιτυχία στις ανεπτυγμένες οικονομίες χωρών της Ευρώπης, αλλά στα καθ' ημάς δεν φαίνεται να περπατάει. Το ίδιο ισχύει και για το θεσμό της διαμεσολάβησης, την οποία αναλαμβάνουν δικηγόροι, για αστικές και εμπορικές υποθέσεις, που όμως θέλει χρόνο για να αποδώσει.

Το μοναδικό μέτρο που αξιολογείται θετικά είναι ο θεσμός της πρότυπης δίκης. Αν και η αποτίμηση για τα αποτελέσματα θα φανεί κυρίως μετά την έκδοση όλων των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια και έχουν ανασταλεί μέχρι να υπάρξει η κρίση του ΣτΕ, που θα αποτελέσει και την πυξίδα για την επίλυσή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα διοικητικά δικαστήρια υπάρχουν πάνω από 35.000 υποθέσεις με όμοιο νομικό ζήτημα που περιμένουν να εκδικαστούν αμέσως μόλις αποφανθεί το ΣτΕ. Ηδη, μετά τη δημοσίευση, φέτος, της απόφασης του ΣτΕ που αφορά τη φορολόγηση του επιδόματος αλλοδαπής αναμένεται να εκκαθαριστεί μια ιδιαίτερα μεγάλη κατηγορία υποθέσεων. Μόνον στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας εκκρεμούν 4.700 υποθέσεις με αυτό το αντικείμενο. Ανάσα ζωής στα δικαστήρια έδωσε και η επίλυση του ζητήματος των ΔΙΒΕΕΤ, που τα απάλλαξε από μεγάλο αριθμό εκκρεμών υποθέσεων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα του θεσμού της πρότυπης δίκης είναι να εκδίδονται γρήγορα από το ΣτΕ οι σχετικές αποφάσεις. enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...