Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γ. Αδαμόπουλος |
Πάγιο ποσό αντί 15% στις κρατήσεις των γραμματίων προείσπραξης * Καταργείται η ελάχιστη αμοιβή έμμισθων δικηγόρων
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ/ enet.gr
Αναταράξεις στο δικηγορικό σώμα προκαλεί η προώθηση του νέου Κώδικα Δικηγόρων, ο οποίος στο όνομα της δήθεν απελευθέρωσης του επαγγέλματος αλλάζει τον τρόπο διανομής των κρατήσεων μέσω των γραμματίων προείσπραξης και καταργεί την υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων στα συμβόλαια αλλά και την ελάχιστη αμοιβή των έμμισθων δικηγόρων που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.
Το κύριο επιχείρημα που προβάλλουν οι δικηγόροι είναι ότι με τις νέες ρυθμίσεις το Δημόσιο χάνει φορολογικά έσοδα, την ίδια ώρα που ισχυρίζεται ότι δίνει μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ αποδίδουν τις αλλαγές στις πιέσεις της τρόικας αλλά και των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών που προσβλέπουν σε φθηνές δικηγορικές αμοιβές. Είναι ενδεικτικό ότι από το 2002 μέχρι σήμερα, μόνον οι δικηγόροι της Αθήνας απέδωσαν στο Δημόσιο από συμβόλαια, παραστάσεις και ΦΠΑ περίπου 650 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 135,6 εκατ. ευρώ αποδόθηκαν από τα γραμμάτια προείσπραξης.
Τι αλλάζει
Με το νέο Κώδικα Δικηγόρων, ο οποίος πρόκειται να ψηφιστεί στη Βουλή στο τέλος Αυγούστου, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των κρατήσεων επί των γραμματίων προείσπραξης, τα οποία υποχρεούνται να κόβουν οι δικηγόροι για την παράστασή τους ενώπιον των δικαστηρίων. Μέχρι σήμερα οι κρατήσεις (αποδίδονται στους συλλόγους, στα ασφαλιστικά ταμεία και το 15% είναι φόρος) υπολογίζονται ως ποσοστό με βάση τις νόμιμες δικηγορικές αμοιβές. Τώρα με το νέο καθεστώς, το οποίο προωθείται με τις ευλογίες του υπουργείου Οικονομικών, οι προκαταβολές προς τους Δικηγορικούς Συλλόγους και τα ασφαλιστικά ταμεία αντικαθίστανται με ένα πάγιο ποσό. Ετσι, οι κρατήσεις θα είναι προκαθορισμένες, ανεξάρτητα από την ονομαστική αξία των γραμματίων προείσπραξης της δικηγορικής αμοιβής.
«Είναι αδιανόητο», αναφέρει ο σύμβουλος του ΔΣΑ Ι. Χαρακτινιώτης, «να μπορεί το κράτος να εισπράξει άμεσα στην πηγή το 15% της δικηγορικής αμοιβής και να λέει όχι». Μάλιστα διερωτάται, «πόσο μεγάλες είναι οι πιέσεις που ασκούνται στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να αρνείται το αυτονόητο και να οδηγεί μέρος των δικηγόρων στη φοροδιαφυγή;».
Και ο Θ. Σχινάς, επίσης σύμβουλος του ΔΣΑ, αποδοκιμάζει τις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών που υιοθετούν, όπως λέει, επιλογές της τρόικας και της Επιτροπής Ανταγωνισμού. «Ας αναλάβει το ίδιο το υπουργείο τις ευθύνες του για τη μείωση των φορολογικών εσόδων, τη στιγμή που θέλει να καταργήσει διάταξη η οποία του αποδίδει φορολογικά έσοδα».
Πού διαφωνούν
Οσον αφορά στην παράσταση δικηγόρου στα συμβόλαια, σήμερα είναι αναγκαία μόνον για τον αγοραστή και για ποσά άνω των 80.000 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου 2014 καταργείται και αυτή η πρόβλεψη. Δεν θα χρειάζεται δηλαδή δικηγόρος για τη σύναψη οποιουδήποτε συμβολαίου. Εκτιμάται ότι η ρύθμιση αυτή θα ευνοήσει τη φοροδιαφυγή, αφού η ανυπαρξία κτημοτολογίου, οι κληρονομικές εμπλοκές κ.λπ. Θα καταστήσουν επιβεβλημένη στην πράξη την παρουσία δικηγόρων κατά την υπογραφή συμβολαίων αγοράς ακινήτων, με αποτέλεσμα οι αμοιβές να δίνονται «κάτω από το τραπέζι». Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΔΣΑ λένε ότι από το 2002 μέχρι σήμερα αποδόθηκε συνολικός φόρος περίπου 274 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 782.979 συμβόλαια που υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια των χρόνων αυτών.
Σοβαρές ενστάσεις διατυπώνονται και για την κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής για τους έμμισθους δικηγόρους, αφού θα ανοίξει το δρόμο για την «υπαλληλοποίησή» τους υπό συνθήκες εξοντωτικού και αθέμιτου ανταγωνισμού. «Η αναζήτηση μειοδοτικών προσφορών» ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γ. Αδαμόπουλος, πέρυσι τον Οκτώβριο όταν είχε ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για το θέμα, «απαξιώνει το έργο του δικηγόρου και καταλήγει να ευνοεί τη συγκέντρωση πλούτου και δικηγορικής ύλης στα χέρια των ολίγων που έχουν προσβάσεις σε κέντρα ευνοιοκρατίας που προωθούν τις προσλήψεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!