Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Εξαγοράσιμες οι ποινές φυλάκισης έως πέντε χρόνια - Διπλασιάζονται τα δικαστικά ένσημα

Εξαγοράσιμες είναι οι ποινές φυλάκισης έως πέντε ετών που επιβάλλονται από τα δικαστήρια, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που ψηφίζεται την Τετάρτη στη Βουλή. Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι οι ποινές έως ενός έτους μετατρέπονται σε χρηματικές ή σε πρόστιμο.

Οι ποινές από ένα έως πέντε έτη μετατρέπονται σε χρηματικές, εκτός εάν ο δράστης είναι υπότροπος και το δικαστήριο με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή του κρίνει ότι απαιτείται η μη μετατροπή της ποινής για να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων.

Επίσης, σύμφωνα με άλλη διάταξη, η κάθε ημέρα φυλάκισης ή κράτησης υπολογίζεται από 5 έως 100 ευρώ, αντί των 3 έως 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Ακόμη, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα ποσά από τις χρηματικές ποινές και τα ποσά από τη μετατροπή των στερητικών της ελευθερίας ποινών (φυλάκιση) «προσαυξάνονται κατά την είσπραξη κατά 110%» από 100% που ισχύει σήμερα.

Παράλληλα, διπλασιάζεται το δικαστικό ένσημο επί της αξίας που αναγράφεται στις αγωγές και στα άλλα δικόγραφα, από το 4% που είναι σήμερα στο 8%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...