Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Συνταξιούχος νίκησε τις τράπεζες με δικαστική απόφαση-σταθμό

Με μια μνημειώδη απόφαση, καταπέλτη για το έως τώρα ανίκητο τραπεζικό σύστημα, το Ειρηνοδικείο Αθηνών δικαίωσε συνταξιούχο και υποχρέωσε τις τράπεζες να διαγράψουν δάνειό του σημερινού ύψους 200.000 ευρώ και να ικανοποιηθούν με την αποπληρωμή 52.000 ευρώ σε βάθος 14 ετών. 


Η απόφαση αυτή ανοίγει προφανώς το δρόμο για διαγραφές οφειλών χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία κι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, κάνοντας, μεταξύ άλλων, χρήση του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, ο ηλικιωμένς δανειολήπτης είχε φτάσει να πληρώνει περίπου 2.000 ευρώ το μήνα για δάνειά του σε εννιά τράπεζες. Παρότι οι αποδοχές του θεωρήθηκαν υψηλές, καθώς λαμβάνει σύνταξη 1.560 ευρώ μηνιαίως και δεδομένου ότι έχει εκωρήσει 750 ευρώ το μήνα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέσω δανειακής σύμβασης και του απομένουν περίπου 810 ευρώ για να καλύπτει τις ανάγκες του αλλά και να αποπληρώνει τις οφειλές του, το Δικαστήριο έκρινε ότι η δόση του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 310 ευρώ, ώστε να του μένουν άλλα 500 ευρώ για να ζήσει.
Έτσι ο ηλικιωμένος δανειολήπτης θα πληρώνει 300 ευρώ κάθε μήνα για 14 χρόνια με την καταβολή τους να ξεκινά το 2014, ενώ τα πρώτα 4 χρόνια οι δόσεις θα είναι άτοκες και τα υπόλοιπα 10 θα τοκίζονται με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου.
Οι τράπεζες από την πλευρά τους κι αφού επιχείρησαν να βγάλουν σε πλειστηριασμό το σπίτι του, ισχυρίστηκαν ότι η αίτηση δικαστικού συμβιβασμού δεν ήταν παραδεκτή και νόμιμη, επειδή ο οφειλέτης δεν τους επέδωσε στοιχεία για την περιουσιακή του κατάσταση και το σχέδιο διευθέτησης οφειλών ενώ τρεις τράπεζες, εξ αυτών, αμφισβήτησαν ακόμη και την εντιμότητά του του οφειλέτη, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποίησε δόλο για να περιέλθει σε αδυναμία αποπληρωμής.
Το Δκαστήριο αφού απέρριψε τους ισχυρισμούς των τραπεζών, με απόφασή του στις 28 Ιουνίου 2011, δικαίωσε πανηγυρικά το δανειολήπτη. Είναι η πρώτη απόφαση δικαστηρίου, με την οποία απορρίφθησαν όλες οι ενστάσεις των αντίδικων τραπεζών

1 σχόλιο:

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...