Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Απόφαση «βόμβα» υπέρ των εργοδοτών από τον Άρειο Πάγο

Απόφαση-κόλαφο για τα εργασιακά δικαιώματα εξέδωσε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου που έκρινε ότι ακόμη κι αν η απόλυση εργαζομένου κριθεί παράνομη από τα δικαστήρια, αυτό δεν υποχρεώνει τον εργοδότη σε επαναπρόσληψή του!

Σύμφωνα με την υπ' αριθμόν 9/2011 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλούς νομικούς “αντεργατική”, η υποχρέωση του εργοδότη να επαναπροσλάβει τον απολυμένο εργαζόμενο δεν ανακύπτει ως αυτόματη συνέπεια της αναγνώρισης ως άκυρης της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του από τα δικαστήρια, αλλά απαιτείται και η συνδρομή και άλλων προϋποθέσεων. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι με παλαιότερες αποφάσεις του Αρείου Πάγου αρκούσε ο χαρακτηρισμός της απόλυσης ενός υπαλλήλου ως άκυρης από τα δικαστήρια για να υποχρεωθούν οι εργοδότες να επαναπροσλάβουν τους απολυθέντες υπαλλήλους.

Διευθυντικό Δικαίωμα
Η απόφαση επικαλείται το άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα και σημειώνει ότι η άρνηση του εργοδότη να αποδεχθεί τις υπηρεσίες του μισθωτού, μετά τη δικαίωσή του από τα δικαστήρια, είναι παράνομη, μόνο όταν με την απόλυση θίγονται υλικά ή ηθικά συμφέροντα του εργαζομένου ή επέρχεται χωρίς λόγο προσβολή της προσωπικότητάς του.
Ακόμη, σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, οι απολυμένοι υπάλληλοι θα πρέπει να επικαλούνται συγκεκριμένα περιστατικά που να αποδεικνύουν ότι η μη επαναπρόσληψή τους είναι καταχρηστική. Μόνον σε αυτή την περίπτωση μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, απασχόλησε, λόγω γενικότερου ενδιαφέροντος, υπόθεση απολυμένου υπαλλήλου από την Alpha Bank που διεκδικούσε την επαναπρόσληψή του.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...