Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Το ΣτΕ υπέρ της κατάχωσης του Βωμού των 12 θεών

Την κατάχωση του Βωμού των 12 Θεών και άλλων αρχαιοτήτων κοντά στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι που ήρθαν στο... φως κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης της γραμμής Αθήνας – Πειραιά αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Οι δικαστές στην υπ’ αριθμ. 545/2011 απόφασή τους επισημαίνουν ότι «η παραμονή των μνημείων στο φως υπό συνθήκες μη οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος θα εξασφάλιζε στη διοίκηση τη δυνατότητα ελέγχου, προστασίας, φύλαξης και συντήρησής τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους υποβάθμισης και καταστροφής τους (πιθανή ρηγμάτωση και απότμηση τμημάτων τους, των κινδύνων της όξινης βροχής, αλλά και βανδαλισμών π.χ. graffiti), οι οποίοι δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν ακριβώς διότι τα μνημεία δεν θα ευρίσκονται σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο».
Σημειώνεται ότι, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, το Σωματείο Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων και 16 πολίτες.
Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι με την κατάχωση των αρχαιοτήτων κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών που κατοχυρώνουν το πολιτιστικό περιβάλλον θα στερηθούν την πρόσβαση στα μνημεία αυτά. Υπογράμμιζαν ακόμη ότι δεν θα μπορούν να τελούν ιεροπραξίες και λατρευτικές εκδηλώσεις στο Βωμό των 12 Θεών σε περίπτωση κατάχωσης των αρχαιοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...