Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Αρειος Παγος:Εργατικό ατύχημα ο θάνατος στις διαδρομές για δουλειά

Μια σημαντική απόφαση για το τι συνιστά εργατικό ατύχημα εξέδωσε ο Αρειος Πάγος, δικαιώνοντας χήρα ναυτικού οποίος πνίγηκε το 2003 στο Πέραμα ενώ είχε σχολάσει από την εργασία του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ο θάνατος εργαζομένου που σημειώνεται το διάστημα που πηγαίνει ή επιστρέφει από τον τόπο εργασίας στο σπίτι του αποτελεί εργατικό ατύχημα. Με το σκεπτικό αυτό τα μέλη του Αρείου Πάγου επικύρωσαν το ποσό των 38.000 ευρώ που είχε επιδικαστεί υπέρ της χήρας του άτυχου ναυτικού ως αποζημίωση.

Αρχικά το Εφετείο δέχτηκε ότι ο θάνατος του ναυτικού από πνιγμό συνιστά εργατικό ατύχημα, το οποίο μπορεί να μη συνέβη την ώρα της εργασίας του αλλά έλαβε χώρα με αφορμή αυτή.

Το τραγικό συμβάν συνέβη ενώ ο άτυχος άνδρας ετοιμαζόταν να επιστρέψει στο σπίτι του έχοντας τελειώσει την εργασία του. Συνάδελφοί του τον βρήκαν να επιπλέει στη θάλασσα. Είχε αποβιβαστεί από το πλοίο όπου εργαζόταν μέσω παράπλευρου δεξαμενόπλοιου προκειμένου να φτάσει στη δέστρα (μπίντα) της προβλήτας, όπου είχε ραντεβού με τον πλοίαρχο.

Το Εφετείο, εξετάζοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το δυστύχημα, έκρινε ότι «υφίσταται αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ του ατυχήματος και της ναυτικής εργασίας, καθόσον το συγκεκριμένο ατύχημα δεν θα είχε συμβεί αν ο παθών δεν εργαζόταν στο δεξαμενόπλοιο και ότι πρόκειται τελικά για εργατικό ατύχημα». Ετσι το Εφετείο επιδίκασε στη σύζυγο του ναυτικού το ποσό των 38.000 ευρώ.

Την απόφαση του Εφετείου επικύρωσε και ο Αρειος Πάγος κρίνοντας ότι «ο θάνατος του ναυτικού οφείλεται σε βίαιο συμβάν (πνιγμό) που επήλθε με αφορμή την εργασία του και δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στην κατάσταση της υγείας αυτού (ιστορικό καρδιακού νοσήματος).


ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...