Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

«Κόκκινη γραμμή» για τους δικηγόρους η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών

Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, για το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος είχε η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, χωρίς ωστόσο να βρεθεί η «χρυσή τομή».
Την Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιθεί νέα συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών με τους δικηγόρους παρουσία και του κ. Καστανίδη.
Οι δικηγόροι εκτιμούν πως στο τέλος περίπου της εβδομάδας η κυβέρνηση θα τους γνωστοποιήσει το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, ενώ τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, θα συγκληθεί στην Αθήνα η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για να εκτιμήσει την κατάσταση και να λάβει τις αποφάσεις της.
Στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης ο κ. Καστανίδης μετέφερε στους δικηγόρους τις θέσεις του μνημονίου, αλλά και της κυβέρνησης σε όλα τα «καυτά» για το δικηγορικό σώμα θέματα, ενώ οι δικηγόροι αντιτάχθηκαν στην κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών, υποστηρίζοντας ότι αυτό οδηγεί σε κατάρρευση των ασφαλιστικών τους Ταμείων και των Συλλόγων τους, αλλά και σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Πρότειναν μάλιστα να εφαρμοστεί το γερμανικό μοντέλο, που καθορίζει ενδεικτικές αμοιβές.
Την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι δικηγόροι και στην κατάργηση της διάταξης του Κώδικά τους, που απαγορεύει και τιμωρεί ως πειθαρχικό αδίκημα τη διαφήμιση, όπως αντίθετοι είναι και στην κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών (που μπορούν οι δικηγόροι να παρασταθούν).
Παράλληλα, οι δικηγόροι επισήμαναν στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι αν η κυβέρνηση παραμείνει σταθερή στις θέσεις της για πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος και ειδικά για την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, τότε θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαρκείας μέχρι και το ερχόμενο καλοκαίρι.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός, δήλωσε: «βρισκόμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις και το όλο θέμα του ανοίγματος του δικηγορικού επαγγέλματος είναι σε εκκρεμότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...