Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

ΑΠ: Οι ποινικές δίκες για εικονικά τιμολόγια δεν αναβάλλονται

Στις ποινικές δίκες που αφορούν την έκδοση εικονικών ή πλαστών τιμολογίων δεν είναι δυνατή η αναβολή ή αναστολή της δίκης μέχρι την έκδοση αποφάσεως από τα Διοικητικά Δικαστήρια επί της προσφυγής κατά της πράξεως επιβολής του προστίμου που έχει επιβληθεί στο φορολογούμενο από την αρμοδία ΔΟΥ λόγω της έκδοση των εικονικών τιμολογίων.

Αυτό απεφάνθη ο Άρειος Πάγος (απόφαση 752/2010), τον οποίο απασχόλησε περίπτωση αντιπροέδρου Αγροτικού Συνεταιρισμού στην περιοχή της Αχαΐας, ο οποίος τη διετία 1998 - 1999 εξέδιδε εικονικά τιμολόγια αγοράς αγροτικών προϊόντων, προέβαινε σε εικονικές εκκαθαρίσεις, αυξάνοντας έτσι τα ποσά των πραγματικών παραδόσεων αγροτικών προϊόντων και παράλληλα τα ποσά του επιστρεφόμενου ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου κίνησης.

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του χρησιμοποίησε για προσωπικούς του σκοπούς και προς ίδιον όφελος εξουσιοδοτήσεις αγροτών, οι οποίοι αγνοούσαν την όλη μεθόδευση του αντιπροέδρου τους.

Ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού κατά την ποινική του δίκη υπέβαλε αίτημα αναβολής εκδικάσεως της υποθέσεως, προκειμένου να προσκομισθεί η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πατρών επί της προσφυγής που άσκησε κατά της πράξεως επιβολής του προστίμου που του επιβλήθηκε, λόγω της έκδοσης των εικονικών τιμολογίων.

Ωστόσο, το αίτημά του απορρίφθηκε ως αβάσιμο από τα Ποινικά Δικαστήρια, με το αιτιολογικό ότι «ως προς την αξιόποινη πράξη του άρθρου 19 του ν. 2523/1997, δεν επιβάλλεται από οποιαδήποτε διάταξη νόμου η αναστολή της ποινικής διαδικασίας μέχρι την τελεσιδικία της αποφάσεως του Διοικητικού Δικαστηρίου επί προσφυγής» κατά της πράξεως επιβολής του προστίμου.

Το άρθρο 19 του Ν. 2523/1991 αναφέρεται στην έκδοση πλαστών ή εικονικών τιμολογίων. Κατόπιν αυτών ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα του αντιπροέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού που ζητούσε να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση που του απέρριψε το αίτημα για αναβολή της δίκης του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...