Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ελλάδα-Αλβανία κοντά σε συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων

Τι συζήτησαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης των δύο χωρών στη σημερινή τους συνάντηση στην Αθήνα


Συμφώνησαν πως πρέπει να συσταθεί κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων με αντικείμενο την ανταλλαγή κρατουμένων. Ο λόγος για τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου και τον ομόλογό του, Αλβανό, Νασίπ Νακο, που συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του Έλληνα υπουργού. Αφορμή, η κράτηση σχεδόν 3.000 (για την ακρίβεια 2.850) Αλβανών στις εγχώριες φυλακές.


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη: εκτός των δύο υπουργών, συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη των δύο υπουργείων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των φυλακών των όμορων χωρών, με την αλβανική πλευρά να ζητά τη συμβολή του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης σε τεχνικό επίπεδο.

Έμφαση, όπως προαναφέραμε, δόθηκε στην προώθηση Αλβανών κρατούμενων από τα σωφρονιστικά καταστήματα της Ελλάδας σε αυτά της Αλβανίας και αντιστρόφως. Σύμφωνα με τον Αλβανό υπουργό, «με τη σύσταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας, η αλβανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στη συνέχεια στη μεταφορά με τη δική τους ασφαλώς επιθυμία, Αλβανών κρατούμενων στην Αλβανία«.

Εκεί, όπως διευκρίνισε, «θα εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους». Ολοκλήρωσε, δε, τονίζοντας πως «αυτό ισχύει και για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται σε αλβανικές φυλακές, οι οποίοι, στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, μπορούν να μεταφερθούν για να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους στην Ελλάδα. Επόμενος στόχος του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης, να έρθει σε επαφή και με άλλα κράτη, των οποίων μεγάλος αριθμός υπηκόων κρατείται σε ελληνικές φυλακές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...