Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Στις κάλπες 42.014 δικηγόροι - Οι υποψήφιοι πρόεδροι και συνδυασμοί

Στους 131 οι υποψήφιοι πρόεδροι, 1.299 οι υποψήφιοι σύμβουλοι - Το 50% των δικηγόρων της χώρας είναι μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών - Το κυβερνών κόμμα κατέρχεται με υποψήφιο το σημερινό πρόεδρο του ΔΣΑ, Γιάννη Αδαμόπουλο, από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποψήφιος ο Βασίλης Παπαστεργίου


Στις κάλπες θα προσέλθουν πανελλαδικά, την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα, 23 και 24 Φεβρουαρίου, 42.014 δικηγόροι για να αναδείξουν νέους προέδρους και νέα Διοικητικά Συμβούλια για την επόμενη τετραετία.


Οι δικηγορικές εκλογές θα διεξαχθούν στους 62 από τους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας. Δεν θα γίνουν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή στο Δικηγορικό Σύλλογο Γρεβενών, καθώς απεβίωσε η πρόεδρος του Δήμητρα Καραθάνου, με αποτέλεσμα να μην μπορούσε να γίνει  η ανακήρυξη των υποψηφίων. Στους 62 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας κατέρχονται 131 υποψήφιοι πρόεδροι και 1.299 υποψήφιοι σύμβουλοι.

Τα φώτα της εκλογικής  δημοσιότητας πέφτουν στους Δικηγορικούς Συλλόγους των μεγάλων πόλεων και ειδικά της Αθήνας, στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι  21.471 δικηγόροι. Δηλαδή, πάνω από το μισό του συνόλου των δικηγόρων της χώρας είναι μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) και ασκούν δικηγορία στην πρωτεύουσα. Δεν πρέπει να λησμονείται  ότι οι  εκλογές στον πρώτο επιστημονικό Σύλλογο της χώρας (ΔΣΑ) λειτουργούν ως exit polls για τις επικείμενες πολιτικές εκλογές.

Το ΔΣΑ διεκδικούν επτά συνδυασμοί με υποψήφιο πρόεδρο, έξι συνδυασμοί χωρίς υποψήφιο πρόεδρο, ένας μεμονωμένος υποψήφιος πρόεδρος και 280 υποψήφιοι σύμβουλοι. Στις περασμένες εκλογές του ΔΣΑ το 2011, συμμετείχαν στις εκλογές 14 συνολικά συνδυασμοί. Εξ αυτών οι δώδεκα συνδυασμοί είχαν υποψήφιο πρόεδρο και δύο δεν είχαν.

Κύριο χαρακτηριστικό των εκλογών στον πρώτο επιστημονικό Σύλλογο της χώρας είναι η πολυδιάσπαση στο χώρο του ΠΑΣΟΚ,  ενώ τα άλλα κόμματα «εκπροσωπούνται» από ένα συνδυασμό. Πάντως, κανένα από τα κόμματα δεν έχει δώσει επίσημα το χρίσμα σε υποψήφιο πρόεδρο, ανεξάρτητα αν σε δύο η επιλογή των υποψηφίων προέδρων έγινε μέσα από τον κομματικό μηχανισμό. Φυσικά στις δικηγορικές εκλογές του ΔΣΑ συμμετέχουν και ανεξάρτητοι συνδυασμοί, όπως και συνδυασμοί χωρίς επίσημη πολιτική χροιά.

Επίσης, οι περισσότεροι υποψήφιοι σε μία προσπάθεια να προσελκύσουν ψηφοφόρους από όλο το πολιτικό φάσμα, αυτοαπακαλούνται «ανεξάρτητοι» υποψήφιοι και αποποιούνται την κομματική ταυτότητα, ανεξάρτητα αν η επιλογή τους έγινε από την κομματική μηχανή ή ήταν στο παρελθόν υποψήφιοι σε κομματικό ψηφοδέλτιο.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι και συνδυασμοί

Το κυβερνών κόμμα κατέρχεται με υποψήφιο πρόεδρο το σημερινό Μεσσήνιο 52χρόνο πρόεδρο του ΔΣΑ, Γιάννη Αδαμόπουλο, ο οποίος συμμετέχει στις εκλογές με το συνδυασμό «Κοινωνία των Δικηγόρων». Από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέρχεται στις εκλογές ο «βενιαμίν» των υποψηφίων προέδρων Βασίλης Παπαστεργίου. Η επιλογή του 44χρόνου υποψήφιου πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε μέσα από τον κομματικό μηχανισμό και συμμετέχει στις εκλογές με το συνδυασμό «Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας».

Ο χώρος του ΠΑΣΟΚ  κατέρχεται στις εκλογές του ΔΣΑ με έναν συνδυασμό με υποψήφιο πρόεδρο και με έναν υποψήφιο πρόεδρο χωρίς συνδυασμό, τον οποίο θα στηρίξουν τρεις «δορυφόροι»  συνδυασμοί χωρίς υποψήφιο πρόεδρο. Ο Κρητικός (Χανιά) 52χρόνος Παναγιώτης Περάκης κατέρχεται στις εκλογές του ΔΣΑ με το συνδυασμό «Ανεξάρτητη Πρόταση». Ο  κ. Περάκης ήταν επικεφαλής συνδυασμού και στις προηγούμενες εκλογές του ΔΣΑ το 2011 και εκλέχτηκε μέλος του Δ.Σ., ενώ παλαιότερα είχε κατέλθει στις εκλογές με το συνδυασμό του σημερινού  γενικού γραμματέα  του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλα Κανελλόπουλου.

Ο 59χρόνος Βασίλης Αλεξανδρής είναι υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του ΔΣΑ από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και κατέρχεται χωρίς συνδυασμό. Ο κ. Αλεξανδρής είναι γιος του αειμνήστου υπουργού Δικαιοσύνης (1981-1982) και Εμπορικής Ναυτιλίας (1985-1987) Στάθη Αλεξανδρή. Τον κ. Αλεξανδρή στηρίζουν τρεις συνδυασμοί χωρίς υποψήφιο πρόεδρο. Στους τρεις αυτούς συνδυασμούς περιλαμβάνονται υποψήφιοι σύμβουλοι που είναι σήμερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, όπως είναι μεταξύ των άλλων, Δημήτρης Βερβεσός, Θωμάς Καμενόπουλος Χριστίνα Τσαγκλη και Αλέκος Παπατσώρης. Επίσης, περιλαμβάνονται στους συνδυασμούς αυτούς και στελέχη με συνδικαλιστική εμπειρία, όπως οι Βασίλης Βραχιώτης, Ιωάννης Κορκόβελος, κ.ά.

Οι «δορυφόροι» συνδυασμοί, χωρίς υποψήφιο πρόεδρο, που στηρίζουν τον κ. Αλεξανδρη είναι: 1)  Ενιαίο Ψηφοδέλτιο -Erga Omnes -  Ώρα Ευθύνης - Δικηγορική Ανανέωση, 2)  Ενωμένοι Δικηγόροι και 3) Σύγχρονη Δικηγορία στην Πράξη. Πάντως, γνωρίζοντες καλά τα συνδικαλιστικά δρώμενα στο ΔΣΑ, έλεγαν ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ανακοινώσεις στήριξης προς το πρόσωπο του κ. Αλεξανδρή από συνδυασμούς χωρίς υποψήφιο πρόεδρο, θα υπάρξουν διαρροές ψήφων προς άλλους υποψηφίους προέδρους.

Από το χώρο του ΚΚΕ κατέρχεται και πάλι υποψήφιος πρόεδρος με το συνδυασμό «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» ο 63χρόνος Λευκαδίτης Άγγελος Βρεττός. Ο Μυτιληνιός Παναγιώτης Γαλετσέλλης, με μακρά συνδικαλιστική δράση στο χώρο του ΔΣΑ, κατέρχεται στις εκλογές από τον αποκαλούμενο προοδευτικό χώρο, με συνδυασμό
«Δημοκρατική Συμπαράταξη  Δικηγόρων».

Ακόμη, υποψήφιοι πρόεδροι με συνδυασμό κατέρχονται στις εκλογές του ΔΣΑ:
1) Αυτόνομοι Μαχόμενοι Δικηγόροι με υποψήφιο πρόεδρο τον Γεώργιο Μαραγκό και 2) Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας με υποψήφιο πρόεδρο τον Γεώργιο Παριανό.
Επίσης, κατέρχονται στις εκλογές χωρίς υποψήφιο πρόεδρο οι συνδυασμοί: 1) Θέμιδος Μέτωπο, 2) Μέτωπο Δικηγορικής Αντίστασης και 3) Νέα Γενιά Δικηγόρων.

Με το νέο Κώδικα Δικηγόρων έχουν επέλθει αλλαγές στον τρόπο εκλογής τόσο των υποψηφίων προέδρων όσο και των συμβούλων. Έτσι, οι οκτώ υποψήφιοι πρόεδροι για να εκλεγούν πρέπει να συγκεντρώσουν το 6% των εγκύρων ψηφοδελτίων και οι 280 υποψήφιοι σύμβουλοι του ΔΣΑ για να εκλεγούν πρέπει να συγκεντρώσουν το 4,25% των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Ο δεύτερος γύρος των δικηγορικών εκλογών, σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος πρόεδρος δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία κατά το πρώτο γύρο, θα διεξαχθεί μεταξύ των δύο πρώτων, στις 2 Μαρτίου 2014, ενώ στους Συλλόγους με περισσότερα από 2.000 μέλη η ψηφοφορία παρατείνεται και την 4η Μαρτίου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...