Εντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Υπηρεσίας Ασύλου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την πρόσβαση δικηγόρων στο περιφερειακό γραφείο ασύλου Αττικής στην οδό Κατεχάκη.
Οι δικηγόροι καταγγέλλουν ότι οι υπάλληλοι της υπηρεσίας αποθαρρύνουν τους αιτούντες άσυλο από το να εμφανίζονται με τον νομικό τους εκπρόσωπο στην Κατεχάκη. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να ισχυριστούν ότι τα πράγματα με τη νέα υπηρεσία είναι «χειρότερα από ό,τι ήταν στην Πέτρου Ράλλη» (τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής όπου κατατίθεντο οι αιτήσεις ασύλου πριν από την ίδρυση της Υπηρεσίας Ασύλου τον Ιούνιο).
Σύγκρουση με ΜΚΟ
«Η στάση της υπηρεσίας είναι ότι πρέπει ο αλλοδαπός να καταθέτει από μόνος του το αίτημα ασύλου και ότι εμείς πρέπει να κοιτάζουμε απέξω από τα κάγκελα», δηλώνει στην «Κ» ο Ιωάννης Αλαβάνος, δικηγόρος με πολλά χρόνια εμπειρίας στο μεταναστευτικό δίκαιο. Ο κ. Αλαβάνος, που ήταν μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τον νόμο 3907/2011, με τον οποίο ιδρύθηκε η Υπηρεσία Ασύλου, θεωρεί ότι επιχειρείται αποκλεισμός των δικηγόρων από το γραφείο ασύλου, με σκοπό να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα ΜΚΟ. Κατά τα λεγόμενά του, η Μαρία Σταυροπούλου, διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, «εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΜΚΟ». Ο κ. Αλαβάνος μιλάει για «ευθεία σύγκρουση» των δικηγόρων με τις ΜΚΟ και καταγγέλλει ότι συχνά οι ευρωπαϊκοί πόροι που λαμβάνει η Ελλάδα για θέματα μετανάστευσης -και ιδιαίτερα για νομική αρωγή- καταλήγουν σε «άσχετους ανθρώπους», χωρίς τα απαραίτητα προσόντα. Ο ΔΣΑ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλο Γεωργιάδη για τη μεταχείριση των δικηγόρων από την Υπηρεσία Ασύλου.
Στην απάντησή του προ ημερών, το υπουργείο δεσμεύεται να διερευνήσει τις καταγγελίες για απαξιωτική συμπεριφορά και σημειώνει ότι «η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη, κατ’ εφαρμογήν της αρχής της ισότητας, να εξυπηρετεί όλους με τους ίδιους όρους, ανεξάρτητα από το αν συνοδεύονται από δικηγόρο ή όχι». Μιλώντας στην «Κ», η κ. Σταυροπούλου εξηγεί ότι οι δικηγόροι «επιθυμούν οι δικοί τους πελάτες να καταγράφονται κατά προτεραιότητα», κάτι που θα αποτελούσε «διακριτική μεταχείριση».
Η επιμονή στο ζήτημα αυτό της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου -που κατά τα άλλα λέει ότι δικηγόροι που είναι σωστοί επαγγελματίες «βοηθούν τα μέγιστα» τη διαδικασία- εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια εξορθολογισμού και αντικειμενοποίησης της πρόσβασης. Ο σκοπός είναι να αποφευχθούν στην Κατέχακη τα φαινόμενα βίας, διαφθοράς και πολυήμερων ουρών που ήταν χαρακτηριστικά της Πέτρου Ράλλη. «Εχουμε καθιερώσει την τυχαία επιλογή των προσώπων που περιμένουν, ώστε να μην μπορεί κανείς να “πουλήσει” μια καλή θέση στην ουρά», σημειώνει η κ. Σταυροπούλου.
Τι λένε όμως άλλοι φορείς για τη δυνατότητα παροχής νομικής εκπροσώπησης στους αιτούντες άσυλο; «Η νέα υπηρεσία γνωρίζει καλά τη χρησιμότητα της νομικής συνδρομής ως θεσμικού δικαιώματος των αιτούντων και ουδέποτε το αμφισβήτησε», δηλώνει στην «Κ» η Ευθαλία Παππά του Οικουμενικού Προγράμματος Προσφύγων, οργάνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος που επί 20ετία προσφέρει δωρεάν νομική συνδρομή σε αιτούντες άσυλο. «Ενδεχομένως στην αρχή της λειτουργίας του νέου θεσμού να υπήρχε μια κεκτημένη καχυποψία απέναντι στους δικηγόρους και αυτό, διότι ήταν γνωστό ότι στην Πέτρου Ράλλη είχαν σημειωθεί περιστατικά εκμετάλλευσης αιτούντων από ορισμένους ιδιώτες δικηγόρους», σημειώνει η κ. Παππά, προσθέτοντας ότι «πρέπει να περάσει το μήνυμα στους αιτούντες ότι δεν χρειάζεται διαμεσολάβηση από δικηγόρους για να υποβάλουν αίτημα ασύλου». Ο Ασράφ Χάσνο, γ.γ. του Συλλόγου Απόδημων Ελεύθερων Σύρων, δηλώνει στην «Κ» ότι δεν έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών αιτούντων άσυλο σχετικά με τη νομική τους εκπροσώπηση στην Κατεχάκη. «Το πρόβλημα είναι στις τρομερές καθυστερήσεις που ακόμα υπάρχουν», τονίζει ο κ. Χάσνο. Στο μέτωπο αυτό, παρά τις προσπάθειες της νέας υπηρεσίας, είναι σαφές ότι δεν επαρκεί το προσωπικό.
Νομική συνδρομή χωρίς αντίτιμο
«Με απασχολούσε το θέμα των μεταναστών και δεν με ενδιέφερε η κανονική δουλειά δικηγόρου». Ετσι εξηγεί στην «Κ» η Ευαγγελία Λεοντή, κάτοικος Λέσβου, την απόφασή της να ασχοληθεί με τη νομική βοήθεια σε μετανάστες και αιτούντες άσυλο. Η κ. Λεοντή εργάζεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο για τη ΜΚΟ Μετάδραση, παρέχοντας νομικές υπηρεσίες άνευ αντιτίμου σε αιτούντες άσυλο στο Κέντρο Ταυτοποίησης στη Μόρια. Μετά τη γενική ενημέρωση των μεταναστών για τα δικαιώματά τους από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η κ. Λεοντή παρέχει εξατομικευμένη συνδρομή σε όσους το χρειάζονται – «για αιτήματα ασύλου, οικογενειακής επανένωσης, αντιρρήσεις κατά της κράτησης, για ασυνόδευτα ανήλικα κ.ά.».
Οπως περιγράφει η Μυτιληνιά δικηγόρος, η διαδικασία ασύλου στο νησί -όπου υπάρχει γραφείο της Υπηρεσίας Ασύλου- λετουργεί πλέον αρκετά ομαλά. «Μεταξύ των μεταναστών που κρατούνται στο Κέντρο Ταυτοποίησης, τα ποσοστά έγκρισης αιτήσεων ασύλου φτάνουν σε κάποιες κατηγορίες το 100%». Αναφέρει μάλιστα περίπτωση Νιγηριανού που συνελήφθη στις 10 Μαρτίου, κατέθεσε αίτηση ασύλου στις 13, πέρασε από συνέντευξη στις 14 και έλαβε τη -θετική- απόφαση της υπηρεσίας στις 17 του μηνός.
Της μιλήσαμε την ημέρα μετά την τραγωδία της περασμένης Τρίτης, όταν 7 Σύροι, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες και δύο παιδιά, πνίγηκαν ανοιχτά του νησιού, όταν βυθίστηκε η βάρκα τους (δύο ακόμα αγνοούνται). Είχε συναντηθεί με τους επιζώντες και είχε εντυπωσιαστεί, όπως μας λέει, από την «αξιοπρέπειά» τους: «Δεν τους βοηθάμε από οίκτο».
Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!