Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΣτΕ: Συνταγματικό το "κούρεμα" στους ομολογιούχους

Συνταγματικό και νόμιμο έκρινε η Ολομέλεια του του Συμβουλίου της Επικρατείας το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου PSI , που οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι έγινε για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.


Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με δύο αποφάσεις της απέρριψε τις προφυγές που είχαν ασκήσει περίπου επτά χιλιάδες ομολογιούχοι (φυσικά πρόσωπα, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ΕΔΟΕΑΠ, φαρμακευτικές εταιρείες, ΤΕΙ Καβάλας, κ.λπ.). 


Η πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών αποφάνθηκε ότι ο νόμος για το κούρεμα των ομολόγων, δεν θεσπίστηκε «κατά τρόπο αυθαίρετο από το νομοθέτη, αλλά σύμφωνα με τα διεθνή συναλλακτικά ήθη, όπως αυτά εξελίσσονται».

Επιπλέον, οι δικαστές δέχονται με τις αποφάσεις τους ότι η περιουσιακή απώλεια των ομολογιούχων ήταν «ιδιαιτέρως σοβαρή», αλλά «δεν προκύπτει ότι ήταν απρόσφορη ή μη αναγκαία ή υπέρμετρη», έτσι ώστε «να κριθεί απαγορευμένη» σύμφωνα με τις επιταγές του συντάγματος.

Δεν παραλείπουν να αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι από τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους, προκύπτει ότι «η αγοραία αξία των νέων τίτλων των ομολογιούχων αν και υπολείπεται της ονομαστικής αξίας τους έχει τάση σαφώς ανοδική», καθώς και ότι εάν οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ «παρά την ανοδική αυτή τάση, αποφάσισαν να ρευστοποιήσουν τους νέους τίτλους στις 8.2.2013 θα αποκόμιζαν το 29,246% της ονομαστικής αξίας των ακυρωθέντων τίτλων και όχι το 21,3%, όπως ισχυρίζονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...