Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Σήμερα η δίκη Μαντέλη για το «δώρο» από τη Siemens

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κατηγορείται ότι έλαβε από τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας συνολικό ποσό 450.000 γερμανικών μάρκων


Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ύστερα από δύο διακοπές, η δίκη του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη για την υπόθεση των χρημάτων που είχε λάβει από τη SIEMENS.


Στην υπόθεση, πλην του πρώην υπουργού κατηγορούνται άλλα τέσσερα πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση του ποσού των 450 χιλιάδων μάρκων που έλαβε ο κ. Μαντέλης σε δύο δόσεις το 1998 και το 2000 ως αντάλλαγμα -κατά την κατηγορία- για την επιλογή της SIEMENS επί θητείας του στο υπουργείο Μεταφορών, για την ψηφιοποίηση των κέντρων του ΟΤΕ.

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός αρνείται από την αρχή την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων και υποστηρίζει ότι τα επίμαχα χρήματα ήταν προεκλογική χορηγία από τη γερμανική εταιρεία και όχι ανταλλάγματα ή δώρα.

Στο εδώλιο μαζί με τον κ. Μαντέλη, παραπέμπονται οι Γεώργιος Τσουγκράνης επιχειρηματίας και κουμπάρος του κ. Μαντέλη, Αντωνία Μάρκου εφοριακή υπάλληλος, Ηλίας Γεωργίου πρώην στέλεχος της ελληνικής SIEMENS και Αριστείδης Μαντάς, συνεργάτης του βασικού κατηγορούμενου.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα (αριθμ. 1828/2013), ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι έλαβε από τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας συνολικό ποσό 450.000 γερμανικών μάρκων. Τα χρήματα είχαν εμβαστεί σε δόσεις σε λογαριασμό στην Γενεύη τον οποίο είχε ανοίξει -όπως ο ίδιος παραδέχεται - χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία ROCOS, ο κ. Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα της κ. Μάρκου. η οποία ωστόσο υποστηρίζει ότι τον εν λόγω λογαριασμό ουσιαστικά χρησιμοποιούσε ο συγκατηγορούμενος της Ηλίας Γεωργίου.

Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Στις προηγούμενες συνεδριάσεις υποβλήθηκαν από την πλευρά των κατηγορουμένων αιτήματα αναβολής της δίκης, τα οποία όμως δεν ικανοποίησε το δικαστήριο με ανάλογη πρόταση του Εισαγγελέα Έδρας Παν. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος ζήτησε τη διεξαγωγή της δίκης για λόγους, όπως είπε, δημοσίου συμφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...